Информационен център на Министерство на oтбраната

Макрон гневен на Джонсън заради призива за мигрантите

Макрон гневен на Джонсън заради призива за мигрантите

Френският президент Еманюел Макрон реагира гневно на отправения публично от британския премиер Борис Джонсън призив към Франция да взема обратно мигрантите, които достигат до британските брегове. Франция отмени посещението на британския вътрешен министър. От Даунинг стрийт поискаха Париж да преосмисли решението си.

Френският президент обвини британския премиер, че „не е сериозен“, след като разпространи в Туитър призива му за обратен прием на мигрантите, след като в сряда се удавиха 27 души в Ламанша. Дипломатическият спор обаче възникна, когато Франция обяви, че оттегля поканата си към британския министър на вътрешните работи Прити Пател на срещата в неделя в Кале заедно с официални лица от Белгия, Нидерландия, Германия и Европейската комисия за решаване на кризата с мигрантите.

Британското правителство призова френската страна да преосмисли решението си с аргумента, че проблемът трябва да бъде решен двустранно. Лондон настоява, че писмото на премиера е било искрено и конструктивно, а не заядливо. Париж обаче смята, че Джонсън е в неудобна позиция с неговите привърженици в момента, след като бе обещал, че Брекзит означава връщане на контрола по морските и сухопътни граници. Французите освен това смятат, че деликатният проблем с миграцията, особено между Франция и Великобритания след Брекзит, трябва да се решава внимателно, без да се афишира гръмко по медиите.

Представители на британското вътрешно министерство все още са в Париж за разговори по справяне с кризата.

Дипломатическият спор дойде в момент, когато френски рибари организираха блокиране на трафика през тунела под Ламанша и пристанището в Кале в знак на протест срещу недостатъчно издадените разрешителни за риболов в британски води след Брекзит.

Източник: bnr.bg/  

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top