Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Смели“ излезе на море за тридневни ходови изпитания

[post-views]
„Смели“ излезе на море за тридневни ходови изпитания

След проведената предпоходна подготовка екипажът на фрегатата „Смели“ с командир капитан ІІ ранг Тихомир Труфчев излезе на море. Едната от главните задачи по време на това плаване е извършването на тридневни ходови изпитания на единия от главните двигатели, който бе ремонтиран в „ТЕРЕМ–КРЗ Флотски арсенал“. Съгласно методиката двигателят се натоварва при различни режими на работа, като се проследяват промените в основните му параметри. Успоредно с това екипажът участва в различни корабни учения, с които се цели възстановяването на подготовката му след продължителния ремонт в заводски условия.

Това е и първото плаване на капитан II ранг Труфчев като командир, както и елемент от подготовката му за сдаване на допуск за управление на кораба. Осигуряващ командир е капитан II ранг Трифон Митишев, началник на щаба на Дивизион патрулни кораби – Варна, и предишен командир на „Смели“.

Преподавател в Морското училище празнува 75 години

Доцент доктор Пейчо Калоянчев от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ навърши 75 години. По случай рождения ден на дългогодишния преподавател началникът на Училището флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров му връчи почетен знак за принос в развитието на научноизследователската работа и утвърждаването на академичния дух във флотската Алма матер.

Отличието се връчва с решение на Академичния съвет на ВВМУ. Церемонията по поднасянето на почетния знак се състоя в присъствието на личния състав на ВВМУ.

Понастоящем доц. д-р Пейчо Калоянчев е и един от ръководителите на научната програма на българските ВМС за участие в програмата на Европейския съюз DIVEPACK (Deployable Modular Underwater Intervention Capability Package).

Организират онлайн Ден на специалността „Корабен механик“

Ден на специалността „Корабен механик“ в онлайн формат ще се проведе във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ на 29 ноември 2021 г. от 15,00 до 15,30 ч. Форумът е под наслов „Корабен механик – има такава достойна професия“ и е насочен към ученици, кандидат-студенти и техните родители. Всеки, който желае, може да участва чрез линк в сайта на ВВМУ. Във виртуалната среща заинтересованите от специалността ще могат да задават своите въпроси. Програмата на форума включва: представяне на професията „корабен механик“; възможности за реализация, интерес към корабни механици от фирмите, работа в чужди компании; стажове по програма ERASMUS+; ранно записване; право на стипендии; общежитие на ВВМУ; представяне на учебния процес в катедра „Корабни силови уредби“; представяне на учебния процес в катедра „Кораборемонт“; представяне на учебен кораб, тренажори и симулатори.

Най-ново

Единична публикация

Избрани