Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия и Франция подписаха договор за двустранно сътрудничество

[post-views]

Премиерът на Италия Марио Драги и френският президент Еманюел Макрон подписаха в Рим „Договора за засилено двустранно сътрудничество“. Това стана при много тържествена обстановка в президентския палат Куиринале в присъствието на държавния глава на Италия Серджо Матарела.

Договорът, наречен „Куириналски” от името на палата, където бе подписан, представя целта за една демократична, обединена и суверенна Европа и значението на страните основателки на ЕС. Засяга взаимоотношенията между Италия и Франция като външни и вътрешни работи, сигурност и отбрана, правосъдие, икономическо, промишлено и дигитално сътрудничество, миграционни политики, образование, социално развитие, културно и трансгранично сътрудничество. По този повод Драги каза:

„Този договор бележи исторически момент в отношенията между нашите страни. Франция и Италия консолидират своята близост и дипломатическите, търговските, политическите и културните си връзки. От днес ние сме още по-близки”.

Макрон също подчерта значението на договора, чрез който ще се създаде обща геополитическа визия, споделена чрез европейската и международната, ще допринесе за изграждането на обща европейска отбрана, която да сътрудничи на НАТО, ще има засилено съучастие в борбата срещу незаконната миграция и трафиканти в защита на външните граници на Европа.

След подписването на договора под звуците на националните химни на Италия и Франция националните акробатични патрули на военните им авиации изписаха в небето знамената на двете страни.

Източник: bnr.bg/  

Най-ново

Избрани