Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наши военни помагали за евакуацията от Афганистан

[post-views]
Наши военни помагали за евакуацията от Афганистан

Бързата ни реакция впечатлила участниците в операцията ALLIED SOLACE.

„Тази година един офицер участва в мисията на ЕС в Босна и Херцеговина (ALTHEA), а друг продължава участието си в операцията. Oт април до края на юли участвахме с четирима офицери за връзка, на ротационен принцип, в пилотния проект „Хъб за контрол на придвижването на НАТО“ (NATO movement control hub NMCH)“, сподели подполковник Иван Петров – командир на батальона за приемане, разполагане и по-нататъшно придвижване. Възникналите събития в Афганистан доведоха до изтеглянето на Коалиционните сили от страната и наложиха евакуирането на цивилни афганистански граждани. В края на август НАТО активира за втори път в историята си и за първи път, откакто България е член, сили за отговор (eNRF), твърди подполковник Иван Петров, командир на батальона за приемане, разполагане и по-нататъшно придвижване.

От 1 януари 2021 г. групата за контрол на придвижването е в дежурство, като част от eNRF. „В много кратки срокове бяха допълнени необходимите запаси от материални средства и в началото на септември петима наши военнослужещи с три единици техника се включиха в операцията ALLIED SOLACE на територията на Република Косово. Те работиха в пряко взаимодействие с международната общност за справяне с бежанската и хуманитарната криза, както и за осигуряване на безопасната евакуация на афганистански граждани“, посочи командирът на батальона за приемане, разполагане и по-нататъшно придвижване.

Военнослужещите от групата, водени от старши лейтенант Даниел Сребров, бяха директно подчинени на Joint Operations Centre (JOC) в щаба на мисията, като изпълняват задачи по посрещане, изпращане и обработка на полети, свързани с евакуацията на афганистанските граждани, и рутинни военни полети, свързани с пристигане и ротации на военнослужещи, участващи в мисията на летището в гр. Прищина.

В кратки срокове обработката на пътниците и редица транспортни задачи са поети изцяло от българските военнослужещи. В края на октомври тази година част от личния състав и техниката, участващи в мисията, се завръщат в България, като двама военнослужещи продължават да изпълняват задълженията си, свързани с операция ALLIED SOLACE на територията на Косово.

При пристигането в Прищина се оказало, че българите са първите отзовали се и всички били впечатлени от бързата ни реакция. „Това дава още един повод за гордост и издига авторитета не само на военнотранспортните органи, а и на Българската армия и България като надежден и сигурен партньор в Алианса“, каза още подполковник Иван Петров. 

Военнотранспортните органи са основата на логистиката

„Дейността ни е свързана с организиране на транспортирането на войските с железопътен, автомобилен, морски и въздушен транспорт, митническия и граничния контрол и извършването на различни транспортни и товаро-разтоварни дейности в помощ на формированията от БА и страните – членки на НАТО. В тази връзка мога да определя военнотранспортните органи като свързващо звено между армията, граничните и митническите власти, транспортните администрации, цивилните превозвачи и съюзническите контингенти, участващи в многонационални учения и съвместни подготовки, провеждани на наша територия“, каза пред военния вестник подполковник Петров.

Постепенно във времето транспортните органи се превръщат в основен стълб на логистиката. Всъстава на батальона влизат Групите за контрол на придвижването, центърът за поддръжка на конвои и съвсем отскоро – ротата за жп превози. Групите за контрол на придвижването са първите, които посрещат, и последните, които изпращат транспортите, влизащи или излизащи от България, независимо дали по суша, въздух или море. Съвместно с „Гранична полиция“ и агенция „Митници“ те организират изпълнението на граничния и митническия контрол на транспортите. От тях постъпва и информацията при дежурните в Центъра за контрол на придвижването, кога транспортите излизат или влизат в страната, а също и информацията за по-нататъшното им придвижване на наша територия. От Националния координационен център за логистична подкрепа подчинените формирования получават информация за предстоящите транспорти, за ГКПП-тата на вход и изход, за гарите на натоварване и разтоварване на жп транспортите, за маршрута на движение, за очакваното време на вход/изход на транспортите. Придвижвайки се през територията на страната, транспортите преминават през зоните за отговорност на поне две, а понякога и повече групи за контрол на придвижването. В тези случаи е изключително важно действията им да бъдат координирани.

В борба с пандемията

„Направихме всичко възможно за осигуряване на маски и ръкавици за хората и особено за тези, които отиваха на задача. Наши момчета и момичета посрещаха и изпращаха контингентите и транспортите на границата и обработваха документите по придвижването на нашите и  чуждите военнослужещи“, съобщи подполковник Петров.

Освен личните предпазни средства са осигурени и достатъчни количества дезинфектанти, има ежедневна дезинфекция на работните и общите помещения. Намален е до възможния минимум личният състав на работа, но на военнослужещите много трудно може да се организира дейност Home office.

Въпреки предприетите мерки има няколко случая на потвърден коронавирус, което е неизбежно в условията на пандемия. Болните са били карантинирани, преболедували са сравнително леко, а някои дори безсимптомно и след доказан отрицателен PCR тест отново са в строя.

Поддържа се боеготовност 24/7

Основно предизвикателство пред военнослужещите от състава на военнотранспортните органи е поддържането на добри комуникация и координация с държавните ведомства, институции и частни фирми. Спецификата на задачите изисква много добро ниво на теоретични и практически подготовка и опит. Увеличеният брой на задачите по транспортно осигуряване на основни транспортни възли и терминали, като летища, пристанища, жп гари и гранични контролно-пропускателни пунктове изисква поддържане на постоянни готовност, мобилност, бърза реакция и изпълнение по всяко време на денонощието при всякакви метеорологични условия, в почивни и празнични дни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани