Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Румен Цветков: Нямаме право на пропуски и грешки

[post-views]
Подполковник Румен Цветков: Нямаме право на пропуски и грешки

Красимир МИТОВ

Звената и групите за реагиране винаги действат в екип, твърди директорът на служба ВП в регион Плевен.

Подполковник Румен Цветков е завършил ВВВУ „Георги Бенковски“ в гр. Долна Митрополия през 1998 г. и е инженер по специалността „Авиационно оборудване“. Като млад офицер служи на летище Доброславци и авиобаза Граф Игнатиево. От 2003 г. е на служба като инспектор към Военна полиция.

Женен, с две деца – момчета, бъдещи защитници на Родината. Съпругата му, също офицер, майор Теодора Цветкова е в редовете на ВВС. От един месец подполковник Румен Цветков е директор на служба „Военна полиция“ – регион Плевен. Засега най-младият директор сред своите колеги.

Разговорът ни започва непринудено с чаша ароматно кафе в кабинета на директора. Поглеждам го въпросително, а той, приятно усмихнат, е готов да отговори на поставените въпроси.

  • Господин подполковник, защо избрахте да служите в редовете на Военна полиция?

На младини се увличах от криминалните романи, не приемах лошото, исках доброто винаги да побеждава. Впоследствие реших, че като офицер ще постигна моята цел за реализация, и затова кандидатствах във ВВВУ „Георги Бенковски“. Като лейтенант бях щастлив да работя с хора, които с чест и достойнство изпълняват своя дълг към Родината. Когато започнах работа във Военна полиция, разбрах, че съм на точното място, за което бях мечтал винаги.

  • Какви задачи решава служба „Военна полиция“ – регион Плевен?
  • Живеем във време на сложна и динамична обстановка. Регион Плевен в Северна България обхваща седем области от Видин до Велико Търново. На първо място е разкриване, а след това и разследване на нарушения и престъпления от страна на военнослужещи и военни структури на територията на региона. На следващо място са контролът и охранителните функции на войсковия живот от подразделенията, дислоцирани в посочените области.

С особено внимание се отнасяме и планираме нашата работра съвместно с органите на МВР и ДАНС по оценка на антитерористичната дейност и сме готови да реагираме своевремнно при създалата се обстановка. Провеждаме непрекъснато информационно-аналитична дейност в помощ на Министерството на отбраната по проблеми, свързани с реда и сигурността на военните формирования и звената, пряко подчинени на Министерството.

В последно време вниманието ни е насочено към киберпрестъпленията, тяхното разкриване и своевременното предотвратяване. Разбира се, като важна задача за нас си остават контролът и охраната при ескорта на военната трехника и личния състав, когато се придвижват от едно място на друго.

  • Какви са взаимоотношенията Ви с командирите на подразделения във вашата зона на отговорност?

С началника на Плевенския гарнизон бригаден генерал Юлиян Радойски работим в пълен синхрон. Все пак аз като възпитаник на ВВВУ „Георги Бенковски“ съм добре запознат с изискванията и проблемите по обучението и възпитанието на курсантите. В постоянен контакт съм и с останалите командири на подразделения.

Дългогодишната ми работа като оперативен работник в служба „Военна полиция“ позволи да добия богат опит. Отнасям се с уважение към всяко едно решение, взето от тях. В работата си се опирам преди всичко на опита и професионализма на колегите. Член 4 от Закона за военната полиция ни задължава да сме в помощ на командирите в решаването на проблемите по възпитанието и обучението на военнослужещите, а не да им пречим. За съжаление, невинаги това се разбира правилно от тях. Звената и групите за реагиране винаги действат в екип. При нас е заложена екипната работа и нямаме право на пропуски и грешки.

  • Как стои въпросът с кадрите?

Да, прословута е фразата, че кадрите решават всичко. Трудно е в настоящия момент, но се справяме. Подборът е стриктен, защото са ни нужни професионалисти, отговорни и качествени хора в помощ на Българската армия.

За нас е важно бързо изясняване на причините за извършване на дадено престъпление и провеждане на превантивна дейност за недопускане на друго такова. В тази връзка е особено важна работата на психолозите в помощ на командирите за ликвидиране на негативните явления в армията. Работим сега в обстановка на COVID-19, което ни затруднява, но спазваме всички мерки за безопастност и затова понякога използваме метода на пълна взаимозаменяемост. Ето това е предимството на екипната работа, на която аз съм привърженик.

  • Какво бихте казали на колегите си?

Преди всичко да пазят своето здраве. Да са винаги доброжелателни и позитивно настроени при изпълнение на поставените задачи, да вярват в себе си и да сбъдват мечтите си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани