Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румен Радев спечели президентските избори

[post-views]
Румен Радев спечели президентските избори

Две трети от избирателите дадоха втори мандат на досегашния държавен глава

Румен Радев спечели президентските избори в страната, стана ясно след балотажа на 21 ноември. Според данните в ЦИК победата на кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова е убедителна, като те получават около две трети от гласовете на избирателите, отишли до урните. Подкрепата за тях е над два пъти по-голяма спрямо другата кандидат-президентска двойка Анастас Герджиков и Невяна Митева.

За Румен Радев са гласували 66,7% от избирателите, участвали във вота, или малко над 1,5 млн. души. Анастас Герджиков получи към 730 000 гласа. Опцията „Не подкрепям никого” са посочили на балотажа около 35 000 избиратели. За разлика от президентските избори през 2016 г., когато гласуваха над 3,5 млн. избиратели, в сегашния вот до урните отидоха малко над 2,31 млн. гласоподаватели. При 6,6 млн. души в избирателните списъци това прави избирателна активност от 34,84%.

Благодаря от сърце на всички, които ни подкрепиха, заяви Румен Радев, след като стана ясно, че спечели нов 5-годишен президентски мандат. Той благодари на хората от комисиите, включително и на МВР, които ги охранявали. „Демокрацията функционира благодарение на вас”, изтъкна президентът Румен Радев и поздрави Анастас Герджиков за участието. По думите му е приключил един безпрецедентен политически месец на два вида избори, през който си проличало желанието на хората за промяна, за скъсване с корупцията и беззаконието и за отстраняването на мафията от властта. Той изтъкна, че „връщането на статуквото на бял кон не се състоя”, а България е издържала изпита за демокрация. По думите му новият парламент няма право на грешка и протакане, защото това няма да бъде простено от хората и ще  бъде самоубийство за партиите, които пренебрегнат това. Президентът Радев изтъкна още, че борбата с пандемията остава първостепенна задача и кабинетът не трябва да отстъпва от позициите ни, особено когато залогът са българската идентичност и история.

Най-ново

Единична публикация

Избрани