Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хидрографската служба на ВМС изпълни годишните си задачи

[post-views]

Атанас ПАНАЙОТОВ

Формированието участва успешно във всички учения, в които бе предвидено поставянето на учебни мини

Хидрографската служба на Военноморските сили вече може да отчете изпълнението на планираните за 2021 г. основни задачи. Службата осигури в навигационно-хидрографско и хидрометеорологично отношение всички учения на Флота. Особени акценти в това отношение бяха осигуряването на операцията по търсенето на „черната кутия“ на катастрофиралия изтребител МиГ-29, както и на спасителите, участващи в операцията по извеждането на чиста вода на заседналия пред Камен бряг кораб „Вера Су“.

Формированието участва успешно и във всички учения на ВМС, в които бе предвидено поставянето на учебни мини. Екипажите на двата хидрографски катера: „Контраадмирал Сава Иванов“ и „Капитан І ранг Борис Рогев“ отработиха без забележки приемането и предаването на учебни торпеда в базови условия и на море. Първият от тях се включи и в дейностите по унищожаването на невзривената авиобомба с парашутен закъснител, открита на 8 ноември в Созополския залив.

Проведени са необходимите сезонни хидрологични експедиции в акваториите в наши териториални води, състоянието на които представляват интерес за ВМС. С новопридобитата изследователска сонда измерването на показателите на морската вода става по-бързо и с висока точност. Извършени са и всички необходими промери за преиздаването на навигационната карта № 251 (мащаб 1:25 000) – „Варненски залив“. Работите в тази насока вървят успешно и през 2022 г. картата ще бъде подготвена за печат.

Продължава поддръжката на навигационните буйове, за състоянието на които отговорност носи Хидрографската служба. За тази цел са доставени и най-нов модел светлини. През март е изваден за ремонт буят на Част 5 (Варненски залив), а на негово място е поставен нов. Разбира се, трябва да споменем и за непрекъснатото носене на фаровата служба по нашето Черноморско крайбрежие – 24 ч в денонощието. Сключен е договор със специализирана фирма за ремонт на сградата и кулата на фар Шабла и строителните дейности предстоят.

За изпълнението на задачите допринася и разбирането, което проявява командването на ВМС към специфичните нужди на формированието. Доставеният наскоро специализиран GPS улеснява работата с новополучения хидрографски софтуер.

Най-ново

Виж още

Избрани