Информационен център на Министерство на oтбраната

С искане за чист въздух хиляди протестираха в Белград

С искане за чист въздух хиляди протестираха в Белград

Продължават масовите протести в Сърбия. Няколко хиляди демонстранти и днес блокираха центъра на Белград с искане за спешни мерки, за да се подобри качеството на въздуха в столицата.

Мръсният въздух в Белград изкара за трети пореден ден хиляди хора на централния площад „Теразия“ в сръбската столица. Като цялото демонстрацията мина спокойно в сравнение с уикенда, когато за момент се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция.

По-малки протести се провеждат и в други градове на страната.

Сръбската неправителствена организация „Еко Гард“, която е основния организатор на протестите предупреди, че демонстрации ще продължат, докато властите не предприемат спешни мерки.

Според Европейската агенция за околната среда Сърбия е една от най-замърсените държави в Европа, като Белград държи първото място за градовете с най-мръсен въздух.

Независимо от това западната ни съседка продължава е сред държавите, които активно продължават да добиват и използват въглища.

Освен срещу мръсния въздух, хората недоволстват и срещу решението на правителството да подпише договор с Англо-австралийската фирма „Рио Тинто“, която иска да открие литиева мина в Западна Сърбия. Независимо от уверенията, че ще се спазват всички изисквания за екологичност, местните хора са категорично против.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top