Информационен център на Министерство на oтбраната

Шестнайсет информационни агенции, сред които БТА, ще получат финансиране от ЕС за създаване на “Европейски нюзрум”

Шестнайсет информационни агенции, сред които БТА, ще получат финансиране от ЕС за създаване на "Европейски нюзрум"

Европейската комисия ще отпусне около 1,8 милиона евро, за да помогне за създаването на “Европейски нюзрум”, който да обедини 16 информационни агенции на континента, предаде ДПА.

Това ще бъде “първото по рода си паневропейско медийно пространство и ще позволи на журналистите да отразяват съвместно въпроси, свързани с Европейския съюз, и да насърчават, така да го кажем, дух на сътрудничеството”, каза днес на събитие в Брюксел европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Финансовите средства ще бъдат използвани, освен за друго, за финансиране на допълнително обучение на журналисти и за нов многоезичен сайт с избрани материали на участващите информационни агенции по въпроси, свързани с ЕС, съобщи Европейската комисия.

Проектът е координиран от ДПА. Както съобщава “Политико”, в него участват френската агенция Франс прес, италианската АНСА, белгийската Белга, австрийската АПА, испанските ЕФЕ и Еуропа прес, румънската Аджерпрес, албанскатаа АТА, българската БТА, хърватската ХИНА, македонската МИА, словенската СТА, словашката ТАСР, сръбската Танюг и ФЕНА от Босна и Херцеговина.

Председателят на Управителния съвет на ДПА Петер Кропш каза: “Когато 16 агенции от 15 страни, всяка със своя национална визия за Европа, използват общ нюзрум в Брюксел, всички ще спечелят от разнообразието на гледните точки. Тази мрежа ще повиши качеството на журналистиката.”

Инициативата ще включва също обучение, събития и медийна инфраструктура, уточни Кропш.

Той добави, че “с концепцията за “Европейски нюзрум” е особено важно за нас всички партньори да се ангажират със свободна и независима журналистика”.

Проектът може да стартира най-рано през януари, а нюзрумът ще започне да функционира към средата на следващата година.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top