Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правнукът на Сталин иска ексхумация на тялото му

[post-views]
Правнукът на Сталин иска ексхумация на тялото му

Правнукът на съветският диктатор Иосиф Сталин – Селим Бенсаад, отправи молба към предстоятеля на Руската православна църква патриарха Кирил да бъде арбитър на дискусията за необходимостта тялото на Сталин да бъде погребано отново, съобщи „Свободна Европа“. Писмото на Бенсаад до патриарха е публикувано в изданието „Блокнот“.

Правнукът твърди, че Сталин би искал да бъде погребан на Новодевичето гробище до втората си жена Надежда Алилуева. Освен това той иска тялото на прадядо му да бъде ексхумирано, за да се провери хипотезата, че е бил отровен.

Бенсаад посочва, че се е обърнал към руския патриарх, тъй като е убеден, че неговият прадядо е бил вярващ човек. Той казва още, че иска да подари на президента Владимир Путин икона, принадлежала на Сталин.

След смъртта на Сталин през март 1953 г. тялото му е било положено в мавзолея на Червения площад, а през 1961 г., след разобличаването на култа към личността, е погребан до стената на Кремъл.

Дядото на Бенсаад – големият син на Сталин, Яков Джугашвили, е загинал по време на Втората световна война в германски плен. Дъщерята на Яков Джугашвили – Галина, се е омъжила за алжиреца Хосин Бенсаад, а Селим е техен син.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани