Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американският Сенат блокира закона за бюджета за отбрана заради възражения на републиканците и някои демократи

[post-views]

Американският Сенат спря процедурата по разглеждането на законопроекта за бюджета за националната отбрана на САЩ заради възражения на републиканците и на някои от най-либералните демократи, съобщи Ройтерс. Сенаторите обаче ще продължат работа по бюджета, който е бил приемат със закон в продължение на 60 години без прекъсване.

За продължаването на процедурата по разглеждането на бюджета в понеделник гласуваха 45 сенатори, а 51 бяха против, докато за приемане на решението бяха нужни 60 гласа.

Тази година законопроектът предвижда на Пентагона да бъдат отпуснати 770 милиарда долара. Някои демократи възразиха на това с аргумента, че военният бюджет не трябва да бъде толкова голям, когато страната не се справя адекватно с въпроси като здравеопазването, образованието и климатичните промени.

Републиканците пък заявиха, че блокират процедурата, защото крехкото мнозинство на демократите в Сената не е допуснало гласуването на допълнения към законопроекта, които биха наложили задължителни санкции срещу газопровода „Северен поток-2“ от Русия към Германия, на който САЩ се противопоставят.

Американският Конгрес се гордее, че е приемал закона за бюджета за националната отбрана всяка година от 1961 г. насам като израз на подкрепата си за въоръжените сили. Понеже това е един от малкото закони, които се приемат ежегодно, той се използва като средство за прокарване на законодателни актове по въпроси от конкуренцията с Китай до киберсигурността.

Още в сряда Конгресът може да гласува да продължи финансирането на федералното правителство и да бъде избегнато частично затваряне на федералните институции, са съобщили сътрудници в Конгреса. Водят се преговори до кога да продължи временното финансиране, като целта е това да бъде до средата на януари или дори до февруари. Това би дало време на демократите и републиканците да разрешат споровете си около 12 ежегодни бюджетни закона, с които ще се финансират федерални програми през новата фискална година, която започна на 1 октомври. Конгресът се нуждае от време да се справи и с още една надвиснала криза – риска федералното правителство да обяви дефолт по дълга си от 28,9 трилиона долара, ако финансирането не бъде удължено.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани