Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доклад: Талибаните са излъгали за амнистията, десетки са избитите

[post-views]
Най-малко 16 загинали и 24-ма ранени при експлозия в религиозно училище в Афганистан

Повече от 100 бивши служители на афганистанските сили за сигурност са били убити от талибаните или са изчезнали, откакто групировката пое контрола над Афганистан. Това сочи нов доклад на правозащитната организация Human Rights Watch, цитиран от BBC.

Амнистията, обещана от ръководството на талибаните, не е попречила на местните командири да преследват бивши войници и полицаи, посочва се в документа.

Десетки са убитите и изчезналите в четири провинции – Газни, Хелманд, Кундуз и Кандахар. Талибаните са наредили на членовете на предалите се части на силите за сигурност да се регистрират, за да получат писмо, гарантиращо тяхната безопасност. Но вместо това са използвали информацията, за да задържат и екзекутират определени лица в рамките на няколко дни след регистрацията им.

Талибаните също така са използвали трудови досиета, оставени от предишното правителство, за да идентифицират хора, които да бъдат арестувани или да „изчезнат“, посочва Human Rights Watch.

Групировката завзе властта в Афганистан през август, когато САЩ изтеглиха последните си войски след 20-годишно присъствие. Талибаните увериха бившите правителствени служители, че ще бъдат в безопасност в рамките на обща амнистия за тези, които са работили за полицията, армията или държавните институции. Мнозина обаче се усъмниха още тогава, че амнистия в действителност ще има.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани