Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изкуствен интелект ще предсказва масови безредици в Русия, пише „Комерсант“

[post-views]
Изкуствен интелект ще предсказва масови безредици в Русия, пише „Комерсант“

Специален софтуер ще предупреждава руските федерални и регионални власти за предстоящи масови размирици и ще им съдейства в предотвратяването на ескалация. Експертите обаче са на различни мнения за перспективите на проекта, пише в. „Комерсант“.

Държавната корпорация Ростех ще разработи до 2022 г. програми за прогнозен анализ на митинги и безредици в рамките на проекта „Безопасен град“, по който работи Министерството на извънредните ситуации. Системата ще се използва от изпълнителните власти в Русия, разказва източник на изданието. Софтуерът ще прогнозира масови безредици и развитието им в краткосрочна перспектива въз основа на машинно обучение. Методиката е изпратена „за съгласуване в заинтересованите ведомства“, потвърди министерството. Документацията съдържа определения за „митинг“, „политически конфликт“, „протестен потенциал“, „религиозен конфликт“, „антиполицейски прояви“ и др. Дават се примери от най-новата история на Русия.

С цел превенция на неразрешени протести изкуствен интелект ще изчислява вероятности чрез непрекъснат „многофакторен мултивариантен анализ“ на публикации в медиите и социалните мрежи, на данни от системите за видеонаблюдение и мониторинг на обществения транспорт. Ако размирици вече са започнали, с цел избягване на ескалация ще се анализира броят на участниците в събирането, поведението на подстрекателите, посоката, в която се движи тълпата, броят на пострадалите, броят на полицаите и жандармеристите от т. нар. Росгвардия, изпратени на мястото, и т. н.

В отделните региони на Русия действат вече други дигитални платформи, събиращи данни за търсенията на гражданите в официалните сайтове и в социалните мрежи – включително с цел „да се проследява недоволството на жителите“, посочва всекидневникът. Тази система се внедрява от НПО Диалог начело с Алексей Гореславски, бивш служител от президентската администрация.

Използваните днес в света цифрови платформи вече са формирали пълен набор от необходими решения за анализ на текстове, на емоционалното състояние и закономерностите в поведението на групи от населението, обединени от обща идея. Формирани са вече и „умения ефективно да се прилагат тези решения за прокарване на търговски интереси“, коментира Валентин Макаров, президент на браншовата асоциация Руссофт. Той предлага насоки за осъществяване на новия руски проект, по-специално да се включат функции за издирване на „генератори, възбуждащи общественото мнение“.

Предстои много работа по обучението на изкуствения интелект, който ще дава препоръки за действия на правоохранителните органи, предупреждава обаче Сергей Матусевич, директор по развитието на мрежови технологии в компанията Артезио. Според експерта в света още няма подобни готови технологии, които биха могли лесно да се използват и в Русия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани