Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

КНДР: AUKUS е американски инструмент за война

[post-views]

Северна Корея разкритикува новото тристранно партньорство за сигурност между Австралия, Великобритания и Съединените щати като американски „инструмент за война“, който представлява „сериозна заплаха“ за световния мир.

Това се казва в коментар, публикуван на уебсайта на външното министерство в понеделник и цитиран от „Йонхап“.

Корейско-азиатската асоциация каза, че международната общност трябва да бъде предпазлива от инициативата, наречена AUKUS, която „донася тъмни облаци от ядрена война в света“.

„(Опасенията) идват от факта, че платформата за сигурност планира да прехвърли в Австралия технологиите за изграждане на подводница с ядрен двигател от САЩ, които са най-голямата страна на война и нашествие в света“, се казва в съобщението.

Когато обяви стартирането на инициативата през септември, президентът на САЩ Джо Байдън каза, че страните членки ще се консултират относно придобиването от Австралия на подводници с ядрено задвижване като първа стъпка.

Съобщението дойде на фона на нарастващата конкуренция между САЩ и Китай, като Вашингтон често обвинява Пекин, че подкопава основан на правила ред в региона.

Китай също така критикува AUKUS като формация на морска „клика“, която само ще изостри надпреварата във въоръжаването и ще подкопае глобалните усилия срещу ядреното разпространение.

Позицията на Русия също е подозрение към договорката.

Източник: news.bg   

Най-ново

Виж още

Избрани