Информационен център на Министерство на oтбраната

Днес се отбелязва Световният ден за борба срещу СПИН

Днес се отбелязва Световният ден за борба срещу СПИН

На 1 декември се отбелязва Световният ден за борба срещу СПИН, като тази година той е под наслов “Да премахнем неравенството. Да спрем СПИН”. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. В България 99 на сто от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия. От 1986 г. до 19 ноември 2021 г. в България са били регистрирани 3 702 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са били открити нови 219 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените. Съотношението мъже:жени и през настоящата година продължава да нараства и е 6.1:1, допълниха от пресслужбата. По предварителни данни в страната над 182 811 лица са били изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината.

Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. /36 на сто/, следвана от възрастовата група 20-29 г. /24 на сто/ и 40-49 г. /22 на сто/. Близо 60 на сто от новите случаи са във възрастовата група 30-50 г. Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в София-град и в областите Варна, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Враца, Русе и Стара Загора. В останалите области са под 3 на сто.

България остава страна с ниско разпространение на ХИВ. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хиляди души население е 2.9 през 2020 г., а средният показател за страните от ЕС е 3.3, допълниха от пресслужбата.

От СЗО на 1 декември призовават световните лидери и гражданите да се обединят, за да се изправят срещу неравенствата и да достигнат до хората, които в момента не получават основни услуги за ХИВ. Пандемията от COVID-19 изостря неравенствата и трудностите при предоставянето на здравни услуги, което е предизвикателство за много хора, живеещи с ХИВ.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top