Информационен център на Министерство на oтбраната

Китай се нахвърли на Индонезия заради сондажи за петрол и газ и военни учения със САЩ

Китай се нахвърли на Индонезия заради сондажи за петрол и газ и военни учения със САЩ

Китай настоя пред Индонезия да спре сондажите за петрол и природен газ в морска територия, която и двете страни смятат за своя по време на продължило месеци противопоставяне в Южнокитайско море по-рано тази година. Това информира “Ройтерс”, позовавайки се на четирима души, запознати с въпроса.

Безпрецедентното искане, за което по-рано не било съобщавано, повиши напрежението относно природните ресурси между двете страни в нестабилна зона от глобално стратегическо и икономическо значение.

Писмо от китайски дипломати до външното министерство на Индонезия ясно е казало на Индонезия да спре сондирането на временна офшорна платформа, защото се извършвало на китайска територия според Мухамад Фархан, индонезийски депутат в комисията по национална сигурност на парламента, която е била информирана за писмото.

“Нашият отговор беше много категоричен, че няма да спрем сондирането, защото това е наше суверенно право”, подчерта Фархан.

Говорител на външното министерство на Индонезия отбеляза: “Всяка дипломатическа комуникация между държавите е частна по своята същност и нейното съдържание не може да бъде споделяно.” Той е отказал допълнителни коментари.

Китайското външно министерство, министерството на отбраната и посолството в индонезийската столица Джакарта не са отговорили на искания за коментар.

Други трима души, които са заявили, че са били информирани по въпроса, са потвърдили съществуването на писмото. Двама от тези хора са посочили, че Китай многократно е настоявал Индонезия да спре сондирането.

Най-голямата страна в Югоизточна Азия настоява, че южният край на Южнокитайско море е нейна изключителна икономическа зона съгласно Конвенцията на ООН по морско право и нарече района Северно море Натуна през 2017 г.

Китай възрази срещу промяната на името и настоява, че водният път е в рамките на експанзивната му териториална претенция в Южнокитайско море, която той маркира с U-образна “линия с девет чертички”, граница, за която Постоянния арбитражен съд в Хага установи през 2016 г., че няма правно основание.

“То (писмото) беше малко заплашително, защото беше първият опит на китайските дипломати да прокарат дневния си ред от девет чертички срещу нашите права съгласно Морското право”, изтъкна Фархан.

Китай е най-големият търговски партньор на Индонезия и вторият по големина източник на инвестиции, което го прави ключова част от амбицията на Индонезия да се превърне в икономика от най-високо ниво. Индонезийските ръководители запизиха мълчание по въпроса, за да избегнат конфликт или дипломатически спор с Китай, отбелязаха Фархан и двама от другите хора, с които “Ройтерс” са разговаряли.

Фархан уточни, че Китай в отделно писмо също така е протестирал срещу предимно сухопътните военни учения Garuda Shield през август, които се проведоха по време на противопоставянето.

Ученията, в които са участвали 4 500 военнослужещи от САЩ и Индонезия, са редовно събитие от 2009 г. Това е първият протест на Китай срещу тях според Фархан. “В официалното си писмо китайското правителство изразява безпокойството си за стабилността на сигурността в района”, посочи той.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top