Информационен център на Министерство на oтбраната

НАТО с предупреждение към Русия: Всяка нова агресия срещу Украйна ще струва скъпо на Москва

НАТО с предупреждение към Русия: Всяка нова агресия срещу Украйна ще струва скъпо на Москва

В латвийската столица Рига продължава срещата на Северноатлантически съвет на НАТО на ниво външни министри. България е представена на форума от служебния министър на външните работи Светлан Стоев. Основният фокус във дневния ред на срещата е напрежението по границите на Украйна, както и бежанската криза от Беларус.

НАТО ще продължи да оказва политическа и практическа подкрепа на Грузия и Украйна и стои твърдо зад териториалната цялост и суверенитета на двете страни. С тези думи генералният секретар откри срещата на външните министри от НАТО с украинския и грузинския им колеги.

Форумът в Рига се радва на голям медиен интерес, защото се провеждат на фона на напрегната ситуация около Украйна, където Русия продължава да струпва войски, което според западното разузнава е сигнал, че Москва може да готви нова военна авантюра срещу Украйна.

По този въпрос Столтенберг беше категоричен, че при подобен сценарий, Русия ще плати висока цена, но уточни, че НАТО освен военни има и политическите лостове, с които да санкционира Русия. Външните министри на Алианса обсъдиха още и кризата с мигрантите по границата между Беларус и Полша, и са категорични, че режимът в Минск трябва незабавно да спре да използва хората в нужда, за да провежда хибридни атаки срещу съюзниците.

На фона на тези предизвикателства  министрите са се съгласили, че НАТО ще остане единен и решим при изпълнението на основната си функция, а именно да гарантира сигурността на страни-членки, както и техните съюзници, посочи още Столтенберг. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top