Информационен център на Министерство на oтбраната

Русия заплаши да изгони дипломати на САЩ

Русия заплаши да изгони дипломати на САЩ

До 31 януари 2022 г. служителите на посолството на САЩ, които са в Москва повече от три години, трябва да напуснат Русия. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от “Новости”.

По-рано Вашингтон поиска 27 руски дипломатически служители да напуснат САЩ до 30 януари 2022 г.

“Ние разглеждаме американското изискване именно като експулсиране и възнамеряваме да реагираме по съответен начин. До 31 януари 2022 г. служителите на американското посолство, които се намират в Москва повече от три години, трябва да напуснат Русия”, настоя Захарова.

Тя подчерта, че това не бил избор на Русия, а “САЩ наложиха подобна игра”: през 2020 г. Държавният департамент едностранно определи тригодишно ограничение за продължителността на командировките за служители на посолството във Вашингтон и генералните консулства на Русия в Ню Йорк и Хюстън.

“До 1 юли следващата година, ако Вашингтон не се откаже от тригодишното правило и не направи компромис, още работници ще напуснат в общ брой, съизмерим с обявения от Държавния департамент брой руснаци”, добави Захарова.

По думите ѝ на руските дипломати, които вече са напуснали и трябва да напуснат САЩ, е забранено да влизат за работа в руските дипломатически мисии в продължение на три години.

В средата на април Вашингтон отново разшири антируските санкции и изгони десет дипломати. В отговор Русия включи Съединените щати в списъка на неприятелските страни, на които по-специално беше забранено да наема руснаци и граждани на трети страни за работа в посолствата. Американската дипломатическа мисия заяви, че ще трябва значително да съкрати персонала си, така че няма да може да предоставя консулски услуги в пълен размер. От средата на май неимигрантските визи са спрени за руснаците.

През юни, след срещата на върха на президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева, Москва и Вашингтон започнаха контакти по въпроса за нормализиране на работата на посолствата, но според руския външен министър Сергей Лавров този процес е “отбелязано време” за опитите на САЩ да окажат натиск върху Русия.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top