Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Големи сблъсъци на границата между Афганистан и Иран между талибани и ирански граничари

[post-views]
Иран извика постоянния представител на Афганистан в Техеран заради нападение по сгради на афганистанската дипломатическа мисия в Иран

Големи сблъсъци с използване на тежко въоръжение са избухнали на границата между Иран и Афганистан между ирански границари и талибани. Това съобщи афганистанската агенция Aamaj News.

По нейна информация в района Кан на провинция Нимроз в Северен Афганистан се водят интензивни въоръжени сблъсъци. Представители на талибаните молят местните жители да напуснат домовете си.

В момента талибаните транспортират бронирана техника към границата, включително и тази, която беше оставена на афганистанска територия от въоръжените сили на САЩ. Освен това и двете страни активно използват артилерия.

Няколко ирански контролно-пропускателни пункта, разположени на афганистанско-иранската граница, са попаднали под контрола на талибаните в резултат на интензивни въоръжени сблъсъци, твърди агенцията.

Според нея въпросът засяга по-специално контролно-пропускателните пунктове „Дхерис“ и „Дост-Мохаммад“. В момента сблъсъците продължават в района Канг в северната афганистанска провинция Нимроз. Няколко ирански граничари са били взети в плен от талибаните.

Местните жители, следвайки инструкциите на талибаните, са били принудени да напуснат домовете си. В момента бойците изтеглят бронирани машини към границата, включително и тази, която е оставена на афганистанската територия на въоръжените сили на САЩ, а също така използват артилерия.

Въоръжените сблъсъци на границата са апочнали около 17:30 часа местно време (15:00 часа българско време). Причините за конфликта не се съобщават.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани