Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полският парламент прие закон за охраната на границите на фона на кризата с мигрантите

[post-views]

Полският парламент прие закон, позволяващ временно да бъде ограничен достъпът до външните граници на Европейския съюз с Беларус, Русия и Украйна, предаде ДПА.

Предложението за поправки към закона за държавната граница беше направено заради противопоставянето по границата с Беларус. Минск е обвиняван, че насърчава хиляди мигранти от трети страни като Ирак да се събират по западната му граница с ЕС.

Полските депутати приеха с убедително мнозинство законопроекта, подготвен от управляващата националконсервативна партия „Право и справедливост“ (ПиС).

Документът бе подписан от президента Анджей Дуда, предаде полската агенция ПАП. Той позволява да се налага временна забрана за пребиваване в граничната зона.

Представители на опозицията разкритикуваха мярката и обвиниха ПиС, че иска да лиши от достъп до района на границата журналистите, за да избегне негативно медийно отразяване на обстановката там.

В началото на септември Полша обяви извънредно положение по границата с Беларус, с което беше забранен достъпът дотам на хора, които не са местни, на журналисти и хуманитарни организации. Затова и съобщенията на полската гранична охрана за напрежението и сблъсъците по границата не могат да бъдат проверявани чрез независим източник, отбелязва ДПА.

Извънредното положение изтича днес в полунощ и по конституция не може да бъде продължено. Затова бе избран вариант с приемане на промени в закона за границата.

Според новото законодателство вътрешният министър ще може да ограничава достъпа до границата, в случай че възникне опасна обстановка. Дори при издадена забрана обаче, началникът на граничната охрана ще може да прави изключения.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани