Информационен център на Министерство на oтбраната

САЩ и НАТО напълно подкрепят Украйна, каза Блинкън

Блинкън: Всеки опит на Китай да нахлуе в Тайван може да доведе до "ужасни последици"

Съюзниците от НАТО са “непоколебимо ангажирани” да подкрепят суверенитета на Украйна, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън. Той направи изказването малко преди да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров и на фона на изостряне на напрежението между Изтока и Запада заради Украйна, предаде Ройтерс.

Блинкън проведе разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба, в който отново изрази тревогата на САЩ от струпването на руски войски до украинската граница, довело до заплахи за нови западни санкции срещу Москва.

Кулеба написа в Туитър, че Украйна, която се стреми към по-тесни връзки с НАТО, работи със западните страни по “цялостен пакет за възпиране, включително строги икономически санкции”, с цел да бъде спряна евентуална руска агресия.

“Непоколебимият ангажимент на САЩ към териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна . . . това е възглед, поддържан не само от САЩ, но и от всички наши съюзници в НАТО”, каза Блинкън на Кулеба по време на разговора им. “Това много, много ясно се вижда в разговорите, проведени от нас през последните дни”, добави той.

В днешния разговор с Лавров в кулоарите на провежданата в Стокхолм среща на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се очаква Блинкън лично да каже на руския външен министър, че ще последват нови санкции, ако Русия не спре да струпва войски до границата с Украйна.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top