Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обединените арабски емирства ще сключат важни сделки по време на визита на френския президент Макрон

[post-views]
Украйна не може да получи изтребители „в близките седмици“, заяви Макрон

Обединените арабски емирства /ОАЕ/ и Франция ще подпишат важни договори по време на утрешното посещение на президентът Еманюел Макрон в Дубай, заяви във вторник високопоставен представител на емирствата. Двете съюзнически страни се стремят да задълбочат икономическите и политическите си връзки.

„Не искам да развалям коледния подарък за президента“, каза Ануар Гаргаш, дипломатически съветник на президента на ОАЕ, в отговор на въпрос дали Абу Даби ще поръча френски изтребители „Рафал“.

„Това са отлични отношения и ще бъдат подписани различни споразумения. След визитата на президента връзки ще разширят обхвата си в различни области“, каза той и добави, че споразуменията ще са и от областта на технологиите, и на здравеопазването.

Макрон започва утре двудневна обиколка в Залива, която включва още Катар и Саудитска Арабия. Това се случва във време, в което арабските държави в Залива изразиха несигурност по отношение на фокуса на САЩ върху региона, въпреки че искат повече оръжия от ключовия си партньор в сферата на сигурността.

Френският лидер изгради добри взаимоотношения с престолонаследника на Абу Даби Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян на фона на двустранни инвестиции. Париж има постоянна военна база в столицата на емирствата.

Преговорите за изтребителите „Рафал“ се водят с прекъсвания повече от десетилетие. Абу Даби вече разполага с военни самолети „Мираж“.

Списание „Чалинджис“ съобщи на 19 ноември, че сега разговорите за поръчка на между 30 и 60 самолета са вече в напреднал етап и по време на визитата на Макрон е възможно бъде сключена сделка. Съседен Катар вече поръча изтребители „Рафал“.

На брифинг пред журналисти във вторник официален представител на френския президент отказа да потвърди или отхвърли сделката за „Рафал“ и каза само, че по време на визитата ще бъдат подписани договори.

Сделката на ОАЕ за купуване на американски изтребители Ф-35 се забави на фона на опасения от отношенията на ОАЕ с Китай, включително широкото разпространение на технологията 5-Джи на „Хуавей“.

„Франция е надежден съюзник и ние я разглеждаме като важен играч в региона. Поддържали сме принципни отношения с Франция в продължение на 4 десетилетия. Визитата на президента Макрон ще затвърди това“, каза Гаргаш.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани