Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Олимпийските шампиони Карстен Вархолм и Илейн Томпсън-Хера бяха обявени за номер 1 на годината от Световната атлетика

[post-views]

Олимпийският шампион на 400 метра с препятствия Карстен Вархолм (Норвегия) и трикратната олимпийска шампионка от Токио 2020 Илейн Томпсън-Хера (Ямайка) бяха обявени за номер 1 на годината от Световната федерация по лека атлетика.

Вархолм стана лекоатлет на годината, след като два пъти подобри световния рекорд в дисциплината на американеца Кевин Йън от 1992 година – 46.78 секунди. Норвежецът постигна първо 46.70 на 1 юли в старт от Диамантената лига в Осло, а след това и 45.94 секунди на финала на олимпийските игри в Токио.

Връчвайки наградата на виртуална церемония в Монако, президентът на Световната атлетика Себастиан Коу каза: „Останахме безмълвни от вашето бягане“.

„Много съм щастлив за това. Когато за първи път видях времето си помислих, че трябва да е грешка. Беше много интензивно състезание, винаги стартирам трудно и никога не знам какво се случва зад мен“, коментира норвежецът, който е също двукратен световен шампион (2017, 2019) и европейски шампион (2018).

Преди няколко дни Вархолм беше избран и за лекоатлет номер 1 на Европа за годината.

При жените наградата очаквано получи трикратната олимпийската шампионка от Токио 2020 Илейн Томпсън-Хера от Ямайка, която в японската столица спечели спринтовете на 100 и 200 метра, както и златото с щафетата на 4 по 100 метра.

Тя е първата жена в историята, която защитава олимпийски дубъл на 100 и 200 метра. Томпсън-Хера вече е и втората най-бърза жена в историята на двата спринта, като преди нея е единствено покойната Флорънс Грифит-Джойнър.

Вархолм е първият спринтьор на 400 метра с препятствия и първият норвежец, който печели наградата. Томпсън-Хера стана първата жена от Ямайка, която взима приза след Шели-Ан Фрейзър-Прайс през 2013 година.

Наградата за най-добър лекоатлет при мъжете и жените се връчва от Световната атлетика от 1988 година насам.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Виж още

Избрани