Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Препоръка: Съдът на ЕС да отхвърли жалбите на Полша и Унгария

[post-views]
Европейската прокуратура отчита запори за 259 милиона евро

Съдът на ЕС трябва да отхвърли жалбите на Полша и Унгария срещу обвързването на европейските средства с върховенството на закона. Това гласи заключението на генералния адвокат на Съда Мануел Кампус Санчес-Бордона.

От години Полша и Унгария са в челен сблъсък с европейските институции, като повод за последните търкания между тях са подетите от Варшава и Будапеща реформи в съдебната система.

През последните седмици нещата отидоха още по-далеч, след като Полша стана първата страна в ЕС, която постави националното си законодателство по някои въпроси над европейското, което се смята за един от основополагащите камъни на икономическия блок.

В опит да има повече влияние над отделните страни членки миналия декември ЕП прие нов регламент, според който държавите могат да загубят европейско финансиране, ако не спазват върховенството на закона.

Унгария и Полша обаче се обявиха против това и потърсиха компетенцията на Съдът на ЕС.

В заключителния си доклад генералният адвокат на Съда Мануел Кампус Санчес-Бордона е категоричен, че мярката е съвместима с член 7 от договора на ЕС, според който ако няма страна не се съобразява с принципа на правна сигурност, може да загуби правото си на глас.

Какво ще е крайното решение на Съдът на ЕС, който обикновено се слушва в генералния си адвокат ще стане ясно след няколко месеца.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани