Информационен център на Министерство на oтбраната

Meta: Беларуското КГБ е използвало фалшиви профили, за да засили мигрантската криза

Руски съд наложи глоба от 23 милиона евро на Фейсбук

Компанията майка на Facebook Meta свърза беларуското КГБ със създаването на десетки фалшиви профили в социалните мрежи на хора, представящи се за журналисти и активисти, за да разпалят мигрантската криза на границата между Беларус и Полша. Това съобщи Ройтерс.

В доклад на Meta се посочва, че тя е премахнала 41 профила и пет групи във Facebook и четири профила в Instagram заради нарушаване на политиката ѝ за “координирано неавтентично поведение”.

Фалшивите профили са разпространявали твърдения, че полските гранични служители използват сила и сплашване срещу мигрантите.

“Тези измислени личности публикуват критики към Полша на английски, полски и кюрдски език, включително снимки и видеоклипове за полски граничари, за които се твърди, че нарушават правата на мигрантите. Въпреки че хората зад тях се опитаха да скрият самоличността и координацията си, нашето разследване установи връзки с беларуското КГБ”, допълва докладът на Meta.

Компанията обаче е премахнала и 31 акаунта и четири групи във Facebook, както и четири профила в Instagram, за които се смята, че произхождат от Полша и са насочени към аудитория в Беларус и Ирак. Не се посочва връзка между акаунтите и полската държава, но се казва, че те са имали за цел да обезкуражат мигрантите да се опитват да влязат в ЕС.

Страните от Европейския съюз обвиняват Беларус, че е създала мигрантска криза по източните граници на блока, като е насърчила хиляди хора от Близкия изток и Африка да се опитат да преминат в Полша и Литва. Беларуският президент Александър Лукашенко отрича обвиненията и хвърля вината за ситуацията по границите върху ЕС.

Източник: news.bg 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top