Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Meta: Беларуското КГБ е използвало фалшиви профили, за да засили мигрантската криза

[post-views]
Захарова: Meta открито води информационна война срещу Русия

Компанията майка на Facebook Meta свърза беларуското КГБ със създаването на десетки фалшиви профили в социалните мрежи на хора, представящи се за журналисти и активисти, за да разпалят мигрантската криза на границата между Беларус и Полша. Това съобщи Ройтерс.

В доклад на Meta се посочва, че тя е премахнала 41 профила и пет групи във Facebook и четири профила в Instagram заради нарушаване на политиката ѝ за „координирано неавтентично поведение“.

Фалшивите профили са разпространявали твърдения, че полските гранични служители използват сила и сплашване срещу мигрантите.

„Тези измислени личности публикуват критики към Полша на английски, полски и кюрдски език, включително снимки и видеоклипове за полски граничари, за които се твърди, че нарушават правата на мигрантите. Въпреки че хората зад тях се опитаха да скрият самоличността и координацията си, нашето разследване установи връзки с беларуското КГБ“, допълва докладът на Meta.

Компанията обаче е премахнала и 31 акаунта и четири групи във Facebook, както и четири профила в Instagram, за които се смята, че произхождат от Полша и са насочени към аудитория в Беларус и Ирак. Не се посочва връзка между акаунтите и полската държава, но се казва, че те са имали за цел да обезкуражат мигрантите да се опитват да влязат в ЕС.

Страните от Европейския съюз обвиняват Беларус, че е създала мигрантска криза по източните граници на блока, като е насърчила хиляди хора от Близкия изток и Африка да се опитат да преминат в Полша и Литва. Беларуският президент Александър Лукашенко отрича обвиненията и хвърля вината за ситуацията по границите върху ЕС.

Източник: news.bg 

Най-ново

Единична публикация

Избрани