Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМА на 130 години

[post-views]
ВМА на 130 години

Адмирал Емил Ефтимов: Славните победи на Българската армия са немислими без ролята на военните ни медици

С полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите медицински чинове бе отбелязана 130-годишнината на Военномедицинска академия. В последните дни бяха открити нов диагностичен блок към Инфекциозната клиника на ВМА, беше изцяло обновена клиниката по вътрешни болести, където е и кабинетът за спешни пациенти, валидира се, както му е редът, и пощенска марка „130 години ВМА”. А в навечерието на празника десетки военни и цивилни служители от различните структури на ВМА бяха отличени за високия си професионализъм в спасяването на човешки живот по случай на годишнината. Връчването на наградите, предметни и грамоти, стана на тържеството в централното фоайе на ВМА в сряда.

През втората година на пандемията от коронавирус, естествено, много от тях оцениха труда на медиците от инфекциозните екипи, но и на колегите им, които се включиха в борбата срещу заразата. Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски заяви, че хората са най-ценният й капитал: „Аз съм изключително горд със своите колеги. Достойният подвиг на всички екипи, участващи в битката с COVID-19, заслужава признание”, каза той. И акцентира върху колегите си, създали школи във военната медицина.

Сред наградените от министъра на отбраната Георги Панайотов е инфекционистът полк. д-р Илиян Комитов, началник на МБАЛ – Сливен, към ВМА, главната медицинска сестра на МБАЛ – София, Валентина Цекова, както и съдовият хирург лейт. Светозар Марангозов. Сред отличените от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов е полк. доц. д-р Методи Кунчев, началник на лаборатория „Вирусология” на ВМА, и лейт. д-р Диляра Маринова, инфекционист. Наградени от началника на ВМА ген. Мутафчийски бяха проф. д-р Камен Плочев, началник на Първа клиника по инфекциозни болести, и проф. д-р Константин Рамшев, началник на клиника „Интензивна терапия”. БЧК отличи началника на МБАЛ – Пловдив, полк. д-р Ангел Гозманов, а МЗ – полк. проф. д-р Ивайло Въжаров, началник на МБАЛ – Варна, както и един от най-сърцатите доброволци, които през пандемията се притекоха на помощ на колегите си от Инфекциозна клиника – доц. д-р Дончо Дончев и д-р Магдалена Баймакова, от младите инфекционисти на ВМА.

Самият ген. Мутафчийски беше отличен със златен медал за заслуги към БЧК, връчен от проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК. Както и почетна грамота за подкрепа на българското здравеопазване от директора на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, който подчерта ролята на военната медицина в националното здравеопазване и на ВМА като водеща институция. Генерал Мутафчийски отбеляза, че ВМА е еталон в националното здравеопазване. И очерта бъдещето й като високотехнологична болница и специалисти на световно ниво. „Ние отдавна надминахме републиканските стандарти, защото имаме най-добрите специалисти”, заяви още той.

Благодарност към всички екипи отправи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: „Славните победи на Българската армия са немислими без ролята на военните ни медици. ВМА и военномедицинското осигуряване са еталон в национален и съюзен формат, за което огромно благодаря и поклон. В тези пандемични времена изпълнението на нашите служебни задължения би било немислимо без вашия труд. Знаем на какво сте подложени, оценяваме го и от сърце ви желаем здраве и успехи”. Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов също поздрави работещите във ВМА.

Президентът Румен Радев: Академията e стълб на родната медицина

Благодарение на всеотдайността и професионализма на поколенията военни медици ВМА е един от основните стълбове на родната медицина, казва президентът Румен Радев в поздравителен адрес по случай 130-годишнината на Академията. Основната мисия на ВМА е високопатриотична. Чест прави на поколенията военни медици, че благодарение на тяхната всеотдайност и професионализъм ВМА винаги е била на нивото на изискванията и поставените задачи са решавани успешно, допълва Румен Радев. Той откроява традициите й и това, че днес лечебното заведение е съвременен научно-образователен и диагностично-лечебен комплекс, в който се прилагат най-високите световни стандарти в медицинското образование и практика.

Най-ново

Единична публикация

Избрани