Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Благородна постъпка на дами под пагон

[post-views]
Благородна постъпка на дами под пагон

Валерия ТОДОРОВА

Младши сержант Велина Георгиева и редник Красимира Петкова имат едно общо предколедно преживяване. На 25 ноември в обедната почивка, на паркинга на голям магазин в Сливен, намират найлонов плик с пари. Около 500 лева са. За имащите сумата може да е незначителна, но за много хора тя е от голямо значение, още повече преди идващите празници. Младши сержант Велина Георгиева вижда и вдига плика. Двете веднага решават какво ще направят – да се потърси собственикът.

Обаждат се на телефон 112, изчакват да дойде патрулната кола от МВР, с приемно-предавателен протокол сумата е описана и е предадена за съхранение до появата на притежателя. И двете служат в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) с командир полковник Любомир Вачев, който изтъква  благородството в тяхната постъпка. И това е заслужена похвала, защото такова поведение е ценно допълнение към доброто име на цялото формирование.

Редник Красимира Петкова, която от 19 години е в редовете на Българската армия, разказва, че друг път не се е случвало да намери нещо чуждо. И сегашната ситуация я кара да се чувства удовлетворена, уточнявайки: „Горда съм, че заедно с колежката направихме нещо добро“. Личи вълнението на младши сержант Велина Георгиева. Изпълнена е със светло чувство от своята постъпка – като човек, като военнослужещ и като дете на своите родители. „Когато намерих плика с парите, дори и за секунда не помислих, че бих могла да ги запазя за себе си. Аз съм военнослужещ от 15 години. Част съм от Българската армия и съм убедена, че военнослужещият трябва да е за пример с качества като отговорност, чест, достойнство. И в същото време като човек съм благодарна на моите родители за начина, по който са ме възпитали, за почтеността и честността, на които са ме научили“, почти на един дъх изрича младши сержант Георгиева. В заключение двете заявяват: „Хубаво е да направиш добро, а това, че е в навечерието на Коледа, прави за нас празника още по-стойностен и осмислен“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани