Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Високо отличие за доц. д-р Иван Сечанов

[post-views]
Иван Сечанов навърши 95 години. Председателят на СВВБ с награден знак от МО

Спирдон СПИРДОНОВ

За принос към отбраната на страната и във връзка с навършване на 95 години доц. д-р Иван Сечанов, председател на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), е удостоен със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов с награден знак „За принос към МО“. Отличието му бе връчено от началника на Политическия кабинет на министъра Калчо Атанасов.

Подполковник от запаса доц. д-р Сечанов, който е доброволец от Втората световна война, получи редица други поздравления и награди. Иво Антонов от името на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ му връчи двата тома на книгата „Светът на българския воин“ за Балканските и Първата световна войни. Почетен плакет рожденикът получи от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев го удостои със специален сертификат и статуетка „Св. Георги Победоносец“.  Поздравления имаше още от председателя на БАС Евгений Белий, председателя на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, заместник-председателя на СВВБ доц. д-р Софи Пинкас и др.

Иван Сечанов участва във Втората световна война, включително в епичните боеве край Страцин през октомври 1944 г. В мирните години той завършва медицина и от участъков лекар израства до заместник-министър на здравеопазването и председател на Профсъюза на здравните работници. Носител е на най-високите бойни и трудови отличия. Сегашният държавен глава ген. Румен Радев го удости с „Почетния знак на президента“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани