Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Панайотов гостува на благодетеля отец Серафим

[post-views]
Министър Панайотов гостува на благодетеля отец Серафим

След като видя уникати на свързочната техника в Музея на военното формирование в Горна Малина, той посети филиалите на Центъра за рехабилитация и интеграция на деца със специфични проблеми

Министърът на отбраната Георги Панайотов се запозна с работата на Мобилната комуникационно-информационна система (Мобилна КИС) в Горна Малина. Участие в посещението взеха още заместник-министрите Пламен Йорданов и Александър Петков и началникът на политическия кабинет Калчо Атанасов.

Пред ръководството на Министерството военнослужещите от формированието демонстрираха изпълнение на поставените задачи. На срещата присъства и командирът на Съвместното командване на силите, в чийто състав е Мобилната КИС, генерал-майор Валери Цолов.

Командирът на в.ф. 28860 полковник Теодор Тодоров изнесе брифинг за мисията, функциите и задачите на формированието. Представени бяха учебно-материалната база, както и техниката, коментирани бяха

актуални проблеми, свързани с окомплектоването

Министър Панайотов благодари за отличното изпълнение на задачите, които са били възлагани до този момент, и връчи благодарствен плакет на полковник Тодоров, като заяви готовност да подкрепи всички предложения и инициативи, насочени към решаването на най-важните проблеми на Мобилната КИС.

По време на посещението на министъра бяха представени възможностите на Националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на НАТО. Гостите разгледаха кабинет за подготовка на специалисти по радио- и спътникови комуникации, действащ комплекс от система за спътникова комуникация VSAT, ползвана от контингента ни в Кандахар. Там се подготвят и специалисти, които взимат участие в контингентите ни зад граница.  В момента група от 11 военнослужещи от неговия състав участват в небойната мисия на НАТО в Ирак. Националният мобилен модул по КИС е окомплектован и способен да изпълнява задачи на Алианса в международна среда. Майор Иванова запозна министър Панайотов със специфичните параметри на техниката и задачите на войсковия състав, както и с техните битови проблеми, свързани с квартирния въпрос, твърде остър в населено място като Горна Малина, което изпитва недостиг от места за настаняване на военнослужещите и техните семейства.

Истински неподправен интерес предизвика ситуираният в зала от корпуса на формированието музей на Свързочни войски, съхраняващ най-богатата колекция в страната от експонати на комуникационната техника от Първата световна война насам, сред които морзови апарати, различни генератори – един от които

наподобяващ съвременен велоергометър

задвижван с педали, за производство на електроенергия, немски мотоциклет АВО, служещ за поставяне на кабели, преносима сателитна система, използвана в БА до 2004 г.

Министърът на отбраната гостува в двата филиала на Центъра за рехабилитация и интеграция в Горна Малина и Елин Пелин по покана на техния създател отец Серафим. Той бе един от отличените от министър Панайотов в Деня на народните будители – 1 ноември.

Отец Серафим е бивш военнослужещ във ВВС и Генералния щаб на Българската армия през 90-те години на миналия век. Отец Серафим реновира, възстановява и поддържа близо 10 храма в Софийска област. Работи за създаване на най-големия модерен образователен Център за рехабилитация и обучение на деца с различни заболявания в Горна Малина и Елин Пелин.

Министър Панайотов разгледа различните помещения за занимания по интереси и рехабилитация във филиала в Горна Малина, сред които и стая за сензорна стимулация, която прилича на истинско вълшебство и „чудесата“ в нея са на нивото на световните достижения в тази област. Децата във филиала в Горна Малина са 80, а в Елин Пелин – 200. За тях се грижат професионални психолози и логопеди. Не всички от тях са с вродени увреждания, има и

деца, попаднали в лоша среда

сред тях и такива, отхвърлени от обществото.

По проекта започват да работят още през далечната 2016 г. След проектирането през 2018 г. започва изграждането на Центъра за рехабилитация и интеграция, като първо отваря врати филиалът в Елин Пелин, а след това и в Горна Малина. Финансирането идва по програма от Фонд „Земеделие“, както и от Българската православна църква.

Протойерей отец Серафим е игумен на Кремиковския манастир редовно отслужва литургии и прави молебени, част от армейските ритуали по повод на различни чествания и празнични поводи във формированията в Софийска област.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани