Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обявиха 1564 длъжности за служба в доброволния резерв

[post-views]
Обявиха 1564 длъжности за служба в доброволния резерв

Те се заемат без конкурс от български граждани, освободени от военна служба

Спирдон СПИРДОНОВ

Министърът на отбраната Георги Панайотов е подписал заповед, с която са обявени 1564 длъжности за приемане на служба в доброволния резерв, съобщават от Централното военно окръжие (ЦВО). 1344 са за Сухопътни войски, 18 – за ВМС, и 202 – за военните окръжия в страната. Тези длъжности могат да се заемат от български граждани, освободени от военна служба, без провеждане на конкурс.

Със заповедта се създава организация за прием на кандидатите. Командирите на Сухопътните войски и Военноморските сили трябва да организират изпращането на ежемесечна информация за комплектуване на длъжностите до началника на ЦВО. Предстои командирите на военни формирования да запознаят с обявените длъжности военнослужещи, на които им предстои прекратяване на договора за военна служба. Те ще им предлагат подходящи длъжности, за които да сключат договори за служба в доброволния резерв, като изготвят протокол от беседата. Срокът за подаване на документи от кандидатите е 28 октомври 2022 г.

Доброволният резерв на Въоръжените сили е част от мирно-/военновременните структури. Неокомплектован или неподготвен доброволен резерв поставя под въпрос способностите на военните формирования, е записано в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. Според Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2020 г. окомплектоването на доброволния резерв е приблизително 14,5%, което се отчита като крайно недостатъчно.

С приемането на новата програма през февруари т.г. числеността на доброволния резерв на Въоръжените сили не се промени и остана 3000 души резервисти. Там се предвижда и усъвършенстване на системата за привличане, селектиране и подбор на кандидатите. Като приоритет бе отбелязано преразглеждането на длъжностите във формированията от Въоръжените сили от доброволния резерв, техните функции и задачи, което се прави и със споменатата заповед на министъра на отбраната. За Сухопътни войски обявените длъжности са във военни формирования в гарнизоните Смолян, Сливен, Асеновград, Плевен, Мусачево, Шумен, Стара Загора, Пловдив, Свобода, Белене, София и Благоевград, а за ВМС – във Варна и Бургас.

Най-ново

Единична публикация

Избрани