Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Превъоръжаването и социалният статус на военнослужещите

[post-views]
Превъоръжаването и социалният статус на военнослужещите

Акцентът в преговорите за коалиционно споразумение

Да стартира широка обществена дискусия за нуждата от изграждане на Национална гвардия бе едно от подкрепените предложения

Спирдон СПИРДОНОВ

Превъоръжаването и социалният статус на военнослужещите
Превъоръжаването и социалният статус на военнослужещите

Преговорите за коалиционно споразумение в областта на националната сигурност поставиха акцент върху отбраната и Въоръжните сили. Те се ръководиха от Асен Василев от ПП „Продължаваме промяната“ с подкрепата и активното участие на бившия министър на отбраната проф. Тодор Тагарев от страна на същата партия. Включиха се експерти от коалиция „БСП за България“, ПП „Има такъв народ“ и „Демократична България”. Постигнати бяха добро съгласие и основа за пълен четиригодишен мандат, посочи накрая г-н Василев.

Всички бяха съгласни, че

членството на България в НАТО и ЕС

е в центъра на отбранителната ни политика, която трябва да води до повишаване на боеспособността на Въоръжените ни сили и оперативната им съвместимост със съюзниците. На този етап обаче не получи подкрепа предложението на „Демократична България” да домакинстваме многонационални сили, което бе формулирано като активно участие в системата на структурите на силите на НАТО, както Румъния и Полша например.

Да се прави или не нов Стратегически преглед на отбраната?

Доста дискусии имаше по този въпрос. От „БСП за България“ смятаха, че това трябва да стане и подчертаха, че в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. е нереалистича и има много слабости. От „Има такъв народ“ не споделяха на 100 процента това мнение. Стигна се до общото становище, че провеждането на Стратегически преглед на отбраната ще се прави, ако е необходим, след преглед и оценка на резултатите от този, който завърши преди по-малко от година.

Приема се предложението за критичен преглед на нормативата и доктриналната база в отбраната и Въоръжените сили. От „БСП за България“ поискаха нов Закон за резерва. И по този въпрос ще има преглед, включително и на Закона за отбраната и Въоръжените сили, до промени или нови закони ще се стигне, ако това се налага. Търси се възстановяване на системата за нарастване на силите и средствата и изграждане на необходимия резерв за повишаване на отбранителните способности на страната.

Нямаше оспорвания, че хората трябва да бъдат в центъра на развитието на Въоръжените сили. В този смисъл бяха набелязани редица мерки за подобряване на социалния им статус и повишаване на привлекателността на военната професия. От „БСП за България“ предложиха

формула за повишаване на военните заплати 

Решено бе минималната работна заплата да бъде база за изчисляване на месечните възнаграждения със съответните коефициенти, а не, както е от 11 години – 380 лв. Имаше предложение военната заплата да бъде процент от президентската, но това бе оставено за друго време. Всяка година ще се прави актуализация на допълнителните възнаграждения. Особено внимание бе обърнато на преодоляване на жилищната криза за военнослужещи. Ще се прецизира пирамидата на военните звания. Ще се определят длъжности, които могат да се заемат от военнослужещи, упражнили правото си на пенсия. Предстои да се работи и по т.нар. втора кариера, т.е. осигуряване на перспектива на военнослужещия след свалянето на пагоните. Подкрепено бе предложението за усъвършенстване на военнообразователната система в съответствие с потребностите на Въоръжените сили и нейното синхронизиране с военното образование в страните от НАТО и ЕС. В тази насока ще се развива и научноизследвателската дейност.

Планирането на превъоръжаването и модернизирането ще става синхронно за трите вида Въоръжени сили и ще се изпълнява етапно в зависимост от финансовите възможности на държавата. Тук бяха подкрепени няколко основни стъпки: да се приеме национална програма от парламента, да се създаде фонд за превъоръжаване и модернизация и система за управление на процеса. Подчертавана бе и необходимостта както от участие на отбранителната ни индустрия, така и от нейното технологично обновяване. В светлината на превъоръжаването и модернизирането бе дискутиран и финансовият въпрос. От една страна, става дума за постигане на 2% от БВП за отбранта до 2024 г., а от друга – за разпределение на бюджета за отбрана в съотношение 60:20:20, като 20-те процента са гарантирани именно за превъоръжаване, и то с платформи от страни на НАТО и ЕС.

Едно от подкрепените предложения за подобряване на административния капацитет на Министерството на отбраната бе цивилните служители от държавен експерт нагоре задължително да имат експертиза по въпросите на отбраната. „БСП за България“ получи съгласие конкурсите във ведомството да бъдат честни и прозрачни. За преодоляване на некомплекта от личен състав ще се въведе ефективна система за привличане, подбор и мотивация на кандидатите за военнослужещи.

Включването на европейския

Зелен пакет в отбраната

бе поставен от „БСП за България“ и „Демократична България”. Нямаше оспорвания на необходимостта от вземане на съответните мерки от Зеления пакет, които да намерят място в Стратегията за национална сигурност и отбранителната стратегия,  съобразено с политиките на НАТО и ЕС

Активната работа с ветераните и военно-патриотичните организации намери подкрепа от участниците в преговорите. Те се съгласиха с предложението на „БСП за България“ за разработването и приемането на Закон за запасното войнство и за промени на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

От „Демократична България” смятаха, че трябва да се създаде Държавна агенция „Гражданска защита и пожарна безопасност“, която да е равноотдалечена от ведомствата, а не както е сега в състава на МВР. Стигна се до съгласието Министерството на отбраната да участва в създаването на Национална аварийно-спасителна служба. Също от „Демократична България” поискаха развитие на Военното разузнаване и връщане на Военното контраразузнаване от ДАНС в Министерството на отбраната във връзка с осигуряване на сигурността на новата техника, като самолетите Ф-16 например. Този въпрос ще се решава при обсъждането на състоянието и бъдещето на специалните служби.

Ще завърша моите бележки по преговорите за коалиционно споразумение в областта на националната сигурност  с постигнатото съгласие за стартиране на широка обществена дискусия за нуждата от изграждане на Национална гвардия.

Направи впечатление конструктивността в обмяната на становища и съгласието с другото мнение в интерес на коалицията. От „БСП за България“ участваха Атанас Зафиров, генерал от запаса Михо Михов, бригаден генерал от запаса Кольо Милев и полковник от запаса Иван Иванов, от ПП „Има такъв народ“ – Теодора Генчовска, Мая Христова, полковник от запаса Александър (Сашо) Александров и полковник от запаса Румен Попов, а от „Демократична България” – Велизар Шаламанов, Костадин Деянов и Георги Цветков.

Най-ново

Единична публикация

Избрани