Информационен център на Министерство на oтбраната

Артилеристите от Асеновград се представят успешно на учения и нямат фатален некомплект, каза командирът им полк. Красимир Ташев

Артилеристите от Асеновград се представят успешно на учения и нямат фатален некомплект, каза командирът им полк. Красимир Ташев

Артилеристите от Асеновград се представят успешно на учения и нямат фатален некомплект. Това каза за БТА командирът на военното формирование полк. Красимир Ташев, който в навечерието на Коледните и Новогодишни празници направи кратък анализ на извършеното през миналата учебна година и сподели очакванията си за следващата.

Вчера в 4-ти артилерийски полк в Асеновград бе отслужен молебен за здраве и благоденствие на военнослужещите. Църковният ритуал изпълни архиерейският наместник на Асеновградската духовна околия отец Йордан Георгиев по повод деня на Света Великомъченица Варвара, покровител на мълниите и гръмотевиците и закрилник на артилеристите, която православната църква чества днес. По думите на полк. Красимир Ташев светицата е техен покровител от 1998 г., а този ритуал се изпълнява от години пред полковия храм “Свети Георги Победоносец”. Свещеникът извърши и водосвет, като с осветената вода наръси бойците с пожелание за здраве и успехи.

Полк. Ташев отбеляза, че 2021 г. е минала в усилена подготовка на формированието, като всяка година се набляга на това да се увеличават способностите и екипната работа на полка. Тази година мога да отбележа, че основата и венецът на цялата подготовка бяха двете полеви лагерни обучения, на които артилерийските формирования изпълниха различни бойни задачи с бойни стрелби, посочи той. Според него приблизително 30 на сто от офицерския състав и 15 процента от войнишкия и сержантския състав за първи път са били на тази длъжност, излизайки на полевото обучение. При това, което учим в класните помещения, на строевия плац или пък на полигоните, които са в близост и дават възможност за подготовка за изпълнение на определени задачи, когато има бойни стрелби, когато системите са заредени с реални и щатни изстрели, напрежението е голямо, разказа командирът. По думите му обаче след изпълнение на задачите и произвеждане на съответните изстрели в края на полевото лагерно обучение си личи, че хората са мотивирани да продължат да се справят още по-добре от това, което са показали на полевите учения.

Следващата учебна година полк. Ташев определи като много важна, защото е планирано артилерийско учение, в което е предвидено да участва целият полк, което не се е случвало отдавна. То ще се ръководи от Сухопътни войски /СВ/ и се очаква да даде ясна представа за състоянието на полка и това какви възможности и способности притежава. Убеден съм, че командването на СВ ще обърне внимание на всички детайли от използването на полка като цяло в една бойна операция, подчерта полк. Ташев и добави, че се надява да покажат това, на което са способни.

“Светът се променя, така се променят и операциите, в които би следвало да участваме и ние трябва да бъдем готови за всичко”, коментира полковникът. Изрази и съжаление, че въоръжението ни е много остаряло и не отговаря напълно на съвременните изисквания за една мобилна и със силна огнева мощ артилерия. Той е категоричен, че все още има какво да дадат. Смята, че военнослужещите в полка са много добре подготвени като артилеристи и са едни от най-добрите в съюзните армии – членки на НАТО.

По отношение на недостига на хора полк. Ташев коментира, че идва от факта, че при изграждането на структурите на въоръжените сили са дадени квоти, с които трябва да се съобразява всяко едно формирование. За съжаление голяма част от личния състав би трябвало да се приеме от доброволния резерв, но този елемент от организацията на БА не е потръгнал и в полка има голям недостиг на хора от доброволния резерв, отбеляза той. Текущият некомплект от кадри определя като нормален и уточнява, че успяват да запълнят близо 85 на сто от щатния комплект. Тази година са се провели два конкурса, от които са набрали 38 военнослужещи. Според него е много важно да се каже, че комплектът е основен в тези длъжности, които изискват категория “С” за управление на МПС. На този етап в полка има наети достатъчно военни точно на тази длъжност, като последният конкурс полк. Ташев определи като най-успешен по отношение на кандидатите. По думите му кандидатите за кадрова военна служба са били изключително много и за едно място са кандидатствали близо седем цивилни лица.

За предстоящите празници полк. Ташев пожела на колегите си, на всички военнослужещи и цивилни служители на армията, здраве, много успехи, да бъдат по-усмихнати и щастливи. Пожела и по-бързо отминаване на пандемията, защото ограниченията, свързани с нея са големи и се усещат много при подготовката на полка. По думите му се полагат много усилия да се запази здравето на всички, защото при лагерно учение хората работят заедно и в екипи.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top