Информационен център на Министерство на oтбраната

Подполковник Валери Антонов: Взаимодействаме на различни нива

Цончо ДРАГАНСКИ

През 2022 г. формированието ни ще навърши 60 години, заяви командирът на учебен полигон „Корен”.

– Господин подполковник, на 28 октомври се навършиха 7 години, откакто сте командир на учебен полигон „Корен”. Бихте ли направили кратка равносметка на този период от офицерската Ви кариера?

– Когато за пръв път стъпих на учебен полигон „Корен” като командир, в главата ми нахлуха спомени от преминали учения през последните двайсет години. Бил съм командир на различни нива в офицерската ми кариера и всяко от тях е свързано с отговорност. Сега на този етап отговорностите ми като командир на полигон „Корен” са повече. Имало е трудни периоди, но успехите се постигаха с колективен труд и взаимодействие на различни нива и по всяко време.

– Как се променяше полигонът през годините?

– Промяна на полигона не бих казал, че има. Поддържането и ремонтът на учебно-материалната база е постоянна задача за изпълнение. За всяко учение подготовката е насочена към неговото осигуряване, а през останалото време са всекидневните ни задачи.

– Доколко за полигон „Корен” тази година бе по-различна от предишните? 

– Подготовките и ученията на полигон „Корен” бяха съгласно плана за годината. Задачите се изпълняваха с цел осигуряване на планираните учения на формированията от Сухопътни войски и на съвместните учения. Ако трябва да отговоря на въпроса, доколко е по-различна тази година, мога да отбележа предизвикателствата в осигуряването на проведените  учения и изпълнението на всекидневните ни задължения по противоепидемичнитe мерки за опазване на здравето на личния състав.

– През годината на полигона имаше  учения, подготовки и сертификации. Тук бяха формирования на 2-ра и 61-ва бригада, на 4-ти артилерийски полк, ЕЦНП, танкисти и химици… Каква бе организацията, за да се справите с различните изисквания на родовете войски?

– С командирите на формирования предварително уточняваме етапите за провеждане на ученията и преминаваме към подготовката на учебно-материалната база. Полигонът предоставя възможности за осигуряване на изискванията за провеждане на учения от формирования на родовете войски. Различията при техните подготовки и учения не са толкова големи и организацията ни за тях е почти една и съща.

– Какво е окомплектоването на подчиненото ви формирование с офицери, сержанти и войници?

– Миналата година след организационно-щатни промени бяха променени някои длъжности. Тази година след обявяването на регистъра за вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати капитан Захари Генев кандидатства за вакантна длъжност и бе назначен за командир на полигонната команда. Отговорно прие длъжността и изпълнява служебните си задължения.

– Достатъчно ли е финансирането на всички ваши задачи?

– Поддръжката на учебно-материалната база на такъв голям район не е лесна. Изготвят се заявки за материални средства и със съдействието на Командването на Сухопътните войски се направиха редица подобрения на учебен полигон „Корен”. Въпреки недостига на средства се справяме със задачите си.

– Имаше ли пожари на полигона през изминалото лято?

– Всяка година се подготвяме за летния пожароопасен период. Разполагаме с противопожарно отделение със специализиран автомобил. При ученията е нормално да възникват пожари на места. За целта съвместно с участващото формирование се създава противопожарна команда, чиято основна задача е недопускане на пожари в района на учебен полигон „Корен”. Също така при всяко учение уведомяваме районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Хасково, и при необходимост си съдействаме.

– Баща Ви полковникът от запаса Антон Антонов беше началник на полигон „Змейово” от 1991 до 2002 г. Чувате ли се с него и приемате ли съвети, ако ви дава?

– С баща ми се чуваме редовно, но в днешното забързано всекидневие се виждаме, доколкото е възможно. Да е жив и здрав! Бащинските съвети в личен план приемам винаги, но в служебен –  е по-различно. Задачите на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово” са различни от тези на учебен полигон „Корен”. А и времето, в което той е служил (1991–2002 г.), е съвсем различно в сравнение с последните седем години. Общото са ръководството и грижата за опазване на здравето на личния състав.

– Догодина полигон „Корен” навършва 60 години от своето създаване. Защо 13 юни е приет за негов празник и мислите ли отсега за честването на тази годишнина?

– През май 1962 г. с разпореждане на началника на Генералния щаб на Българската армия се формира по щат армейски полигон. Със заповед на командващия на 2-ра армия от 13 юни 1962 г. е назначена постоянна полигонна команда за оборудване и поддържане на съоръженията в района на полигона и провеждането на контрол по спазването на графика. Тази  дата – 13 юни, е приета за празник на „Корен” и през 2022 г. ще отбележим 60-годишнината на полигона. През годините „Корен” е бил под командването на различни инстанции. Сега е подчинен пряко на Командването на Сухопътните войски. Към настоящия етап планираме мероприятия по честването на годишнината, но до празника ни предстоят нови предизвикателства.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top