Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италиански F-35B кацна за първи път на самолетоносач

[post-views]
Италиански F-35B кацна за първи път на самолетоносач

Димитър СТАВРЕВ

ВВС и ВМС с общ флот от изтребителя от 5-о поколение

Изтребител F-35B (б. н. 32-14) на италианските ВВС кацна за първи път на самолетоносач на италианските ВМС Cavour, присъединявайки се към F-35B (б. н. 4-03) на ВМС на борда му на 21 ноември. Това бе дългоочакваното начало на съвместни дейности между ВВС и ВМС опериращи с F-35.

По време на учението на 21 ноември двата самолета излетяха заедно от Cavour и кацнаха на британския самолетонасач Queen Elizabeth, който бе в Средиземно море, а два F-35B на Корпуса на морската пехота на САЩ, които в момента са базирани на британския кораб, прелетяха до Cavour, преди щатските, италианските и британските F-35В да осъществят съвместни маневри във въздуха.

Официално учението бе F-35B от различни страни да действат заедно, но големият пробив бе гледката на самолети на италианските ВМС и ВВС, летящи един до друг след бавното начало на сътрудничество между тях.

ВМС на Италия имат 3 (от поръчани 15) F-35B, като 2 от тях са за обучение в САЩ, а третият бе доставен на Cavour през юли 2021 г.

ВВС на Италия трябва да получат 60 F-35A, както и 15 F-35B, от които получиха първия. Палубният вариант е за мисии, изискващи опериране от къси писти.

Началникът на италианския ГЩ адм. Каво Драгоне заяви, че освен пилотите на ВВС, които сега летят със самолетите си от Cavour, пилотите на ВМС ще се обучават да могат да изпълняват задачи от сушата: „Синергията между ВМС и ВВС при използването на F-35B от палубите на самолетоносачите ще бъде допълнена от съвместното им използване от сушата, действайки заедно от писти, неподходящи за конвенционални самолети. 21 ноември 2021 г. е нов етап, с който започва пълна интеграция на F-35B на ВВС и ВМС и който ще доведе до пълна оперативна съвместимост във въздушните и военноморските операции”.

ВВС на Италия заявиха: „Днес обръщаме нова страница, където оперативната съвместимост и концепцията за съвместно и комбинирано взаимодействие между въоръжените сили вече са конкретни факти. В тазгодишния италиански бюджет за отбрана се говори за „Обединени сили STOVL”, което предполага, че ще има интегрирани италиански сили с F-35B”.

Остава да се реши къде да бъде създадена една обща авиобаза за италианските F-35B. ВМС искат да продължат да използват авиобаза Grottaglie (Южна Италия), която се използва от отиващия си флот от AV-8B Harrier II. ВВС от своя страна вече базират своите F-35 A/B в близката авиобаза Амендола и вярват, че има смисъл там да съберат всички италиански самолети F-35В.

Индийските ВМС се оборудваха със СТЕЛТ разрушител

INS Visakhapatnam, ракетен стелт разрушител тип P15B, бе приет на въоръжение в индийските ВМС в присъствието на Ракша Мантри Шри Раджнат Сингх във военноморската корабостроителница в Мумбай на 21 ноември. Това бе официалното въвеждане на първия от 4 разрушителя тип Visakhapatnam, проектирани инхаус от Дирекцията за военноморско проектиране на ВМС на Индия и произвеждани от Mazagon Dock Shipbuilders Limited (Мумбай).

Ракша Мантри нарече INS Visakhapatnam символ на нарастващата морска мощ на страната и важен етап в постигането на принципа: „Make in India, Make for the World”. Той определи кораба като един от най-технологичните разрушители с управляеми ракети в света, който ще отговори на настоящите и бъдещите изисквания на въоръжените сили и на нацията като цяло.

Шри Раджнат Сингх оцени усилията на индийските ВМС да разчитат на собствени сили, като определи поръчката на ВМС за 39 от 41 нови кораба и подводници, възложена на индийски корабостроителници като доказателство за техния ангажимент за постигане на самодостатъчност. Шри Раджнат Сингх също така оцени индийския самолетоносач INS Vikrant като важен етап в пътя към постигането на самодостатъчност: „Приемането му в експлоатация ще е най-добрият повод да отпразнуваме 75-ата годишнина от независимостта на Индия и 50-ата годишнина от победата на Индия във войната през 1971 г.”.

ЗРК С-550 е олекотена версия на С-500 „Прометей

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу цитира на 9 ноември думите на президента Владимир Путин за нуждата от „доставка на системите за ПВО С-350, С-500 и С-550 на руските войски”. Така стана ясно, че Русия е разработила абсолютно непознато оръжие и се кани да го разгърне. Съобщението на Шойгу шокира света, защото до момента нито военното ръководство, нито производителят на С-550 са разкрили нещо конкретно за системата.

Новата зенитно-ракетна система С-550 е създадена на базата на ЗРК С-500 „Прометей”. Двете съвместно ще осигурят ПВО и ПРО на стратегическите обекти на Русия. От руското МО заявиха: „ЗРК С-550 няма да замени ЗРК С-500, а ще го допълни. Той е малко по-лека версия на новия руски ЗРК С-500. Новата система ще има малко по-различни бойни задачи от тези на „Прометей”, както ще има и разлика в методите за въздействие върху атакуващите цели”.

Експерт от МО отбеляза, че: „Системите за ПВО и ПРО С-500 и С-550 ще са база за новата система за ПВО на Русия и заедно ще прикриват стратегическите обекти от хиперзвукови цели. Заедно с мобилния ЗРК С-350 „Витяз” и зенитните комплекси с малък обсег те ще могат да се справят с абсолютно всички днешни и утрешни заплахи”. Според Виктор Мураховски, главен редактор на сп. „Арсенал Отечества”, разликата между С-500 и С-550 е същата, каквато е и между С-350 и С-400: „Можем да направим паралел със системите за ПВО С-350 и С-400, които бяха разработени по едно и също време, но имат различни задачи”. Руската агенция ТАСС съобщи, че системата С-550 ще бъде въведена на въоръжение до 2025 г.

Нов успешен пуск на „Циркон от Бяло море

Екипажът на руската фрегата „Адм. Горшков” осъществи пуск на хиперзвукова противокорабна (ПКР) „Циркон” на 29 ноември като част от завършващия цикъл изпитания на ракетата. Както уточниха от МО на Русия, пускът е осъществен от водите на Бяло море по морска цел, намираща се на разстояние, повече от 400 км. По данни на обективния контрол целта е поразена и пускът е признат за успешен.

На 18 ноември „Адм. Горшков” отново успешно изстреля ракета „Циркон” по надводна цел в Бяло море. През август по време на изложението за отбрана „Армия-2021” руското МО подписа договор за серийна доставка на ПКР „Циркон”.

Според открити данни далечината на стрелбата на „Циркон” надвишава 1000 км, а скоростта на полета е от 4М до 6М (4900–7350 км/ч). Ракетите се изстрелват от универсалните установки за вертикален старт 3С14, които позволяват използването и на цялото семейство ракети „Калибр” и „Оникс”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани