Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Валери Антонов: Взаимодействаме на различни нива

[post-views]
Подполковник Валери Антонов:  Взаимодействаме на различни нива

Цончо ДРАГАНСКИ

През 2022 г. формированието ни ще навърши 60 години, заяви командирът на учебен полигон „Корен”.

– Господин подполковник, на 28 октомври се навършиха 7 години, откакто сте командир на учебен полигон „Корен”. Бихте ли направили кратка равносметка на този период от офицерската Ви кариера?

– Когато за пръв път стъпих на учебен полигон „Корен” като командир, в главата ми нахлуха спомени от преминали учения през последните двайсет години. Бил съм командир на различни нива в офицерската ми кариера и всяко от тях е свързано с отговорност. Сега на този етап отговорностите ми като командир на полигон „Корен” са повече. Имало е трудни периоди, но успехите се постигаха с колективен труд и взаимодействие на различни нива и по всяко време.

– Как се променяше полигонът през годините?

– Промяна на полигона не бих казал, че има. Поддържането и ремонтът на учебно-материалната база е постоянна задача за изпълнение. За всяко учение подготовката е насочена към неговото осигуряване, а през останалото време са всекидневните ни задачи.

– Доколко за полигон „Корен” тази година бе по-различна от предишните? 

– Подготовките и ученията на полигон „Корен” бяха съгласно плана за годината. Задачите се изпълняваха с цел осигуряване на планираните учения на формированията от Сухопътни войски и на съвместните учения. Ако трябва да отговоря на въпроса, доколко е по-различна тази година, мога да отбележа предизвикателствата в осигуряването на проведените  учения и изпълнението на всекидневните ни задължения по противоепидемичнитe мерки за опазване на здравето на личния състав.

– През годината на полигона имаше  учения, подготовки и сертификации. Тук бяха формирования на 2-ра и 61-ва бригада, на 4-ти артилерийски полк, ЕЦНП, танкисти и химици… Каква бе организацията, за да се справите с различните изисквания на родовете войски?

– С командирите на формирования предварително уточняваме етапите за провеждане на ученията и преминаваме към подготовката на учебно-материалната база. Полигонът предоставя възможности за осигуряване на изискванията за провеждане на учения от формирования на родовете войски. Различията при техните подготовки и учения не са толкова големи и организацията ни за тях е почти една и съща.

– Какво е окомплектоването на подчиненото ви формирование с офицери, сержанти и войници?

– Миналата година след организационно-щатни промени бяха променени някои длъжности. Тази година след обявяването на регистъра за вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати капитан Захари Генев кандидатства за вакантна длъжност и бе назначен за командир на полигонната команда. Отговорно прие длъжността и изпълнява служебните си задължения.

– Достатъчно ли е финансирането на всички ваши задачи?

– Поддръжката на учебно-материалната база на такъв голям район не е лесна. Изготвят се заявки за материални средства и със съдействието на Командването на Сухопътните войски се направиха редица подобрения на учебен полигон „Корен”. Въпреки недостига на средства се справяме със задачите си.

– Имаше ли пожари на полигона през изминалото лято?

– Всяка година се подготвяме за летния пожароопасен период. Разполагаме с противопожарно отделение със специализиран автомобил. При ученията е нормално да възникват пожари на места. За целта съвместно с участващото формирование се създава противопожарна команда, чиято основна задача е недопускане на пожари в района на учебен полигон „Корен”. Също така при всяко учение уведомяваме районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Хасково, и при необходимост си съдействаме.

– Баща Ви полковникът от запаса Антон Антонов беше началник на полигон „Змейово” от 1991 до 2002 г. Чувате ли се с него и приемате ли съвети, ако ви дава?

– С баща ми се чуваме редовно, но в днешното забързано всекидневие се виждаме, доколкото е възможно. Да е жив и здрав! Бащинските съвети в личен план приемам винаги, но в служебен –  е по-различно. Задачите на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово” са различни от тези на учебен полигон „Корен”. А и времето, в което той е служил (1991–2002 г.), е съвсем различно в сравнение с последните седем години. Общото са ръководството и грижата за опазване на здравето на личния състав.

– Догодина полигон „Корен” навършва 60 години от своето създаване. Защо 13 юни е приет за негов празник и мислите ли отсега за честването на тази годишнина?

– През май 1962 г. с разпореждане на началника на Генералния щаб на Българската армия се формира по щат армейски полигон. Със заповед на командващия на 2-ра армия от 13 юни 1962 г. е назначена постоянна полигонна команда за оборудване и поддържане на съоръженията в района на полигона и провеждането на контрол по спазването на графика. Тази  дата – 13 юни, е приета за празник на „Корен” и през 2022 г. ще отбележим 60-годишнината на полигона. През годините „Корен” е бил под командването на различни инстанции. Сега е подчинен пряко на Командването на Сухопътните войски. Към настоящия етап планираме мероприятия по честването на годишнината, но до празника ни предстоят нови предизвикателства.

Най-ново

Единична публикация

Избрани