Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сухопътната война от ново поколение

[post-views]

Един стратегически и мащабен проект на Армията на САЩ има за цел да подготви за бъдещето всички участници във военни операции едновременно по суша, въздух и море. Проектът „Конвергенция 2021“ има амбицията да предостави пълна картина на бойното поле на всички участници в реално време.  Във войната от следващо поколение командирът на съвместните сили трябва да има възможността „да вижда“ цялото бойно поле, да получава данни от всички сензори, с които боравят участниците в бойните действия. В началото на ноември в пустинята на Аризона беше проведено мащабно учение с участието на 82-ра въздушна дивизия от Американската армия с използването на интегрирана система за увеличаване на „ситуационната осведоменост“ (IVAS). Учението имаше за цел да провери жизнеността на проекта „Конвергенция 2021“ (PC21) на бойното поле. 

Оказва се, че постигането на необходимата „ситуационна осведоменост“ в реална среда не е никак лесна работа, както заявява генерал Джон Мъри, командващ футуристичните изследвания в армията. Вместо да е най-лесното, на практика то е най-трудното нещо. Това увеличава предизвикателствата пред екипа за оперативно планиране, разработил проекта „Конвергенция 2021“. Проектът иска да свърже в едно информацията от всички сензори с хората на бойното поле. За няколко седмици в пустинята бяха проведени стрес тестове на 110 технологии за комуникация, за да се придобие по-реална представа за сухопътната война от следващо поколение. Беше научен и още един урок – че най-добрите поуки се извличат от провалите на бойното поле по време на учение. IVAS е интегрирана система за визуално увеличение на Армията на САЩ. На практика това е индивидуален комплект за всеки пехотинец, който му осигурява смесена визуална информация и комуникация. Тази дигитална система предоставя на войника широки панорамни цветни картини, възможност за нощно виждане, термична и дневна оптика, 3D карта с наслагване на маршрути, както и вражески огневи точки. Този високотехнологичен шлем може да служи и за обучение, като на войника се показват виртуални врагове, които се появяват на реалното бойно поле пред него. 

IVAS е елемент от

„Конвергенция 21“

Тя работи дори когато войникът се намира в бронирана бойна машина. През март 2021 г. Пентагонът подписа договор с „Майкрософт“ за производство на 120 000 комплекта от  IVAS за армията на стойност $21 млрд. Голямата цел е постигането на върхова свързаност на силите по време на бойни действия.

РС21 за разлика от РС20 значително разширява прерогативите на проекта и включва все повече и различни участници. Играе се върху много по-огромна площ, на големи разстояния, като дори се имитира оперативна среда в

Индийско-тихоокеанския район

РС20 включва шест сензорни връзки с  IVAS комплекта на всеки боец, докато РС21 експериментира с 27 вида връзки, използвайки 15 различни сензора, което тази година значително увеличи нивото на сложност. 

Проектът РС21 всъщност е част от една цялостна концепция на Пентагона за Съвместно командване и контрол на всички домейни (JADC2), което означава по суша, въздух и море. РС21 трябва да предостави свързване на различни системи в една мащабна среда, възможност за споделяне на данни, жизненоважни за ситуационната осведоменост, командването и контрола, както и огневата дейност, като същевременно осигури и обратната връзка от войниците на бойното поле. JADC2 е

концепция на бъдещето

Силите за специални операции от Армията на САЩ и Космическите войски също участват в цялостната й разработка. Според експертите гаранцията за успеха на този стратегически документ, базиран на висшите технологии, е включването на изкуствения интелект. Може да се окаже в бъдеще, че един командир на малка бойна група получава толкова оперативна информация, колкото командирът на сухопътна дивизия от Втората световна война.

Чехия купува „Спайдър“

През септември 2020 г. Министерството на отбраната на Чехия започна преговори за възлагане на поръчка за четири мобилни зенитно-ракетни комплекса SPYDER (Surface-to-air PYthon и DERby) на израелската компания „Рафаел“. Междуправителственото споразумение между Чехия и Израел се подписа през октомври 2021 г. Доставките на комплексите трябва да приключат до 2026 г.

„Спайдър“ е зенитно-ракетен комплекс за ПВО с малък и среден обхват. Поразява цели на дистанция от 1 до 15 км и на височина от 20 м до 9 км. Характерното при „Спайдър“ е, че системата работи с два вида ракети „земя–въздух“ – „Питон 5“ и  „Дерби“, и е предназначен за бърза реакция на малка височина.

Безпилотен самолет цистерна за ВМС на САЩ

211110-N-CJ362-1104 NORFOLK, Va. (Nov. 10, 2021) The U.S. Navy and Boeing conducted ground testing of the MQ-25 Stingray at Chambers Field onboard Naval Station Norfolk, Virginia. The MQ-25 Stingray is an unmanned aerial refueling aircraft. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Sam Jenkins)

Военноморският флот на САЩ и компанията „Боинг“ извършват тестове на безпилотния самолет за зареждане във въздуха „Стингрей“ MQ-25 във военноморската база „Норфолк“, Вирджиния. Самолетът е специално предназначен за ВМС на САЩ. По време на тестовете за въздушно зареждане на самолети от военноморската авиация самолетът участва във въздушното крило и с информация за разузнаване и наблюдение. Това е с цел увеличаване на оперативните способности. Адмирал Джон Майер от ВМС подчерта, че „Стингрей“ е бъдещето на военноморската авиация. За първи път безпилотен самолет ще бъде базиран на самолетоносач. Въвеждането на въоръжение на „Стингрей“ във ВМС ще увеличи обсега на действие на изтребителите F-18 и F-35 Lightning II.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Виж още

Избрани