Информационен център на Министерство на oтбраната

ЕС, САЩ и още 20 страни, сред които България, изразиха тревога от наказателните акции срещу бивши членове на силите за сигурност в Афганистан

Въоръжени нападатели убиха пакистански войник при престрелка близо до границата с Афганистан

САЩ и още 20 страни, сред които България, публикуваха общо изявление, в което изразяват безпокойство от данни за убити и безследно изчезнали бивши членове на афганистанските сили за сигурност след идването на власт в Афганистан на талибаните, предаде Ройтерс.

Подписалите изявлението 21 страни и Европейският съюз се позовават на информация за такива посегателства, документирана от “Хюман райтс уоч” и други правозащитни организации. В доклад на “Хюман райтс уоч” от 30 ноември се казва, че откакто на 15 август завзеха властта в цял Афганистан, талибанските сили са убили или отвлекли, без да има следа от тях, над 100 бивши служители на полицията и разузнаването.

В общото изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ и германското външно министерство, се подчертава, че подобни действия “представляват сериозно нарушение на човешките права и противоречат на обявената от талибаните амнистия”. “Призоваваме талибаните да прилагат ефективно амнистията за бивши членове на афганистанските сили за сигурност и бивши правителствени служители, за да гарантират, че тя се спазва в цялата страна и от всички техни членове”, се казва още в текста, цитиран от ДПА.

Страните, подписали изявлението, призовават за пълно и прозрачно разследване на обвиненията и подвеждане на виновните под отговорност. “Ще продължим да съдим талибаните според делата им”, предупреждават те.

Документът е подписан също от Германия, Франция, Великобритания, Австралия, Белгия, Канада, Дания, Финландия, Япония, Нидерландия, Нова Зеландия, Северна Македония, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Швейцария и Украйна.

Вътрешното министерство на талибаните отхвърли доклада на “Хюман райтс уоч”, но заяви, че ще арестува всеки, за когото се докаже, че е упражнил насилие срещу бивши членове на въоръжените сили.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top