Информационен център на Министерство на oтбраната

Заев: Северна Македония и България сме на финала. На края

Заев: Северна Македония и България сме на финала. На края

Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако не намерим сега решение, ще намерим през 2022 година. Това каза днес в Скопие премиерът на Северна Македония в оставка Зоран Заев, предаде БГНЕС.

“Между 14 декември и 15 януари е периодът, в който може да се проведе Съветът по общи въпроси. Тогава може да направим крачка напред и най-накрая след 16години да започнем преговори за членство в ЕС. Става въпрос за седмици”, каза Зоран Заев.

Според него “в момента е много важен период, който изисква голяма отговорност и е необходимо стабилно мнозинство и правителство”. То е гарантирано с включването на албанската партия “Алтернатива” в управляващата коалиция.

“Лично аз смятам, че трябва да е ясно и на България, и на Европа, най-меко казано, че след мен ще има по-голяма неизвестност. Те знаят какъв съм, какви политики водя и към какво се стремя. Точно поради тази причина казвам, че това е най-положителният период за намиране на решение. За мен най-важното нещо в държавата е евроатлантическата ориентация и това, което сме започнали с България. Намираме се на края. Ние сме на фотофиниш Не мога да остава нещата така. Много ясно е очертана целта кога това нещо може да стане. След това идва председателството на Франция, а там ще има избори напролет и възможността да се намери прозорец за решение на спора между Македония и България е малка”, подчерта Заев и добави, че се гордее с решенията, които е взимал през изминалия период.

Той вярва, че и “народът е убеден в правотата на това и че това е истинският път за интеграцията на РСМ в ЕС и НАТО”.

Според него “оставането му на премиерския пост е въпрос на седмици”.

По-рано Заев подписа споразумение за включването на албанската формация “Алтернатива” на Африм Гаши в управляващата коалиция.

“По този начин ще имаме стабилно парламентарно мнозинство от 64 депутати в 120-местния парламент”, каза Заев след подписването на споразумението.

Следващата неделя неговата партия – Социалдемократически съюз, ще избере нов лидер, който ще бъде и новият премиер на страната. Новите промени в правителството ще бъдат направени от следващия мандатоносител, каза още Заев.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top