Информационен център на Министерство на oтбраната

Индийските военни убиха поне 13 цивилни, които погрешно сметнали за бунтовници

Индийските военни убиха поне 13 цивилни, които погрешно сметнали за бунтовници

Гневни селяни опожариха военна техника в отдалечен североизточен регион на Индия близо до границата с Мианма в знак на протест, след като най-малко 13 души бяха убити от войници, които погрешно смятали, че някои от тях са бунтовници, съобщиха служители днес, цитирани от Асошиейтед прес.

Премиерът на щатското правителство в Нагаленд Нейфиу Рио нареди разследване на убийствата, извършени вчера. В свое съобщение в “Туитър” той заяви, че “злополучният инцидент, довел до убийството на цивилни в Отинг е изключително осъдителен”.

Според армейски офицер, говорил при условие за анонимност, войниците открили огън по камион, причинявайки смъртта на шест души, след като получили информация за придвижване на бунтовници в района. Разгневени селяни опожарили две армейски превозни средства и войниците открили огън по тях, което причинило смъртта на още седем души. Според офицера един войник също е загинал при сблъсъка с протестиращите.

Бунтовници често пресичат границата с Мианма след нападения срещу сили на индийското правителство в отдалечения район.

Според лидер на местната общност убитите били миньори.

Индийският министър на вътрешните работи Амит Шах изрази мъката си, причинена от “злополучния инцидент” и заяви, че щатското правителство ще разследва убийствата.

Индийски правителствени сили се сражават срещу десетки бунтовнически групировки на етническа основа в отдалечената северозападна част на страната, които настояват за независимост или максимална автономия в рамките на Индия.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top