Информационен център на Министерство на oтбраната

Най-малко петима загинали в Мианма след като силите за сигурност прегазиха протестиращи в Янгон

Силите за сигурност в Мианма прегазиха протестиращи в Янгон

Най-малко петима загинаха и десетки бяха ранени, след като силите за сигурност в Мианма прегазиха участници във флашмоб протест в Янгон, предадоха ДПА и Ройтерс.

Над десет протестиращи са арестувани.

Мианма беше обхваната от хаос и насилие след военния преврат на 1 февруари. Протестите срещу управлението на хунтата продължават въпреки смъртта на над 1300 души. Често протестите се провеждат от малки групи, изразяващи съпротивата си срещу свалянето на избраното правителство, ръководено от носителката на Нобелова награда Аун Сан Су Чжи. Участниците в тези акции рискуват да бъдат убити при репресиите.

Протестът в Янгон днес започна внезапно. Минути след началото му в протестиращите се блъсна превозно средство и няколко души бяха арестувани.

“Много бързо движеща се кола блъсна протестиращи и имаше изстрели. След това войници подгониха протестиращите. Видях лично три мъртви тела на улицата”, съобщи свидетел, пожелал да остане анонимен.

Видеоклипове и записи от сцената показват автомобил в използвания за военни машини зелен цвят, който блъска протестиращи. От него скачат войници, които арестуват и бият участници в протеста.

Според двама свидетели протестът е бил прегазен с цивилен автомобил, пълен с войници. След това те са излезли и са били и арестували разпръснатите участници в протеста, някои от които са били ранени сериозно, отбелязва Ройтерс.

Въпреки насилието тази сутрин в Янгон се проведе и друг малък протест.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top