Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Индийските военни убиха поне 13 цивилни, които погрешно сметнали за бунтовници

[post-views]

Гневни селяни опожариха военна техника в отдалечен североизточен регион на Индия близо до границата с Мианма в знак на протест, след като най-малко 13 души бяха убити от войници, които погрешно смятали, че някои от тях са бунтовници, съобщиха служители днес, цитирани от Асошиейтед прес.

Премиерът на щатското правителство в Нагаленд Нейфиу Рио нареди разследване на убийствата, извършени вчера. В свое съобщение в „Туитър“ той заяви, че „злополучният инцидент, довел до убийството на цивилни в Отинг е изключително осъдителен“.

Според армейски офицер, говорил при условие за анонимност, войниците открили огън по камион, причинявайки смъртта на шест души, след като получили информация за придвижване на бунтовници в района. Разгневени селяни опожарили две армейски превозни средства и войниците открили огън по тях, което причинило смъртта на още седем души. Според офицера един войник също е загинал при сблъсъка с протестиращите.

Бунтовници често пресичат границата с Мианма след нападения срещу сили на индийското правителство в отдалечения район.

Според лидер на местната общност убитите били миньори.

Индийският министър на вътрешните работи Амит Шах изрази мъката си, причинена от „злополучния инцидент“ и заяви, че щатското правителство ще разследва убийствата.

Индийски правителствени сили се сражават срещу десетки бунтовнически групировки на етническа основа в отдалечената северозападна част на страната, които настояват за независимост или максимална автономия в рамките на Индия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани