Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Драма в Джеда, Хамилтън изравни Верстапен на върха в класирането след историческа победа

[post-views]

Първото състезание в историята на Формула 1 за Гран При на Саудитска Арабия бе спечелено от седемкратния световен шампион Люис Хамилтън от отбора на Мерцедес. В Джеда Люис завоюва една от най-трудните си победи, след като драмата присъстваше във всяка обиколка от старта до финала. Последното състезание във Формула 1 е след седмица в Абу Даби, а двамата пилоти са с равен брой точки (369,5), но нидерландецът е с повече победи, което ще го направи шампион, ако претендентите за титлата не завършат в последния старт. Историческото първо състезание в Джеда започна с катастрофа на Мик Шумахер, довела до прекъсване на състезанието, а до края надпреварата беше прекъсвана още няколко пъти с кола за сигурност.

През цялото време Хамилтън преследваше Верстапен, като двамата дори се удариха няколко обиколки преди края. Британецът все пак успя да изпревари съперника си, който получи наказание от пет секунди. Трети финишира Валтери Ботас с Мерцедес.

Люис Хамилтън, който постигна 103-ата си победа във Формула 1 с успеха в Гран при на Саудитска Арабия, заяви, че състезанието на пистата в Джеда е било невероятно трудно.

„Опитах се да бъда разумен днес. Твърд, но разумен в рамките на правилата. Беше много трудно, но ние се справихме като отбор, с всички неща срещу нас през втората половина на сезона. Гордея се с всички и съм благодарен на феновете за подкрепата“, коментира след финала седемкратният световен шампион.

Нидерландецът Макс Верстапен коментира, че надпреварата в Саудитска Арабия е била изпълнена със събития.

„Случиха се доста неща, с които не съм напълно съгласен, но нещата са такива каквито са. Опитах се да дам всичко, на което съм способен на пистата. Не бях сигурен, че гумите ще издържат до края. Беше много рисково. Всичко ще се реши в Абу Даби“, каза Верстапен.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Избрани