Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС поставя в червн списък 97 авиокомпании, които летят над европейското въздушно пространство

[post-views]
ЕС започва одит на предоставената на Украйна помощ в областта на сигурността и отбраната

Европейската комисия актуализира своя списък с авиокомпании, на които е забранено да оперират в европейското въздушно пространство, тъй като не отговарят на международните стандарти за безопасност, съобщава RFI.

Според ревизията на 97 оператора е забранено да летят над Европа, което всъщност е по-малко от 103-те, изброени по-рано.

Това е така, защото няколко молдовски компании бяха премахнати от черния списък „след подобрения във въздушната безопасност в страната“. Те включват Air Moldova, HiSky и FlyOne, който обслужва Франция.

Всички авиокомпании от 15 държави вече съставляват по-голямата част от черния списък на ЕС.

Страните са Афганистан, Ангола, Армения, Конго, Демократична република Конго, Джибути, Екваториална Гвинея, Еритрея, Киргизстан, Либерия, Либия, Непал, Сао Томе и Принсипи, Сиера Леоне и Судан.

Тези забрани се дължат на „неадекватния надзор на безопасността от страна на авиационните власти на тези страни“, каза Европейската комисия. „Сериозни пропуски в безопасността“

Седем други авиокомпании също са със забрана: Avior Airlines на Венецуела, Blue Wing Airlines на Суринам, Iran Aseman Airlines, Iraqi Airways, нигерийската Med-View Airlines, руската Skol Airlines и Air Zimbabwe.

Комисията заяви, че идентифицирането на „сериозни пропуски в безопасността“ стои зад решението да бъдат включени в черния списък, съобщи френският телевизионен канал BFM.

„Поддържането на най-високо ниво на безопасност за всички пътници и персонал е основен приоритет“, коментира по-рано комисарят по транспорта Адина Валеан. „Списъкът на ЕС за авиационна безопасност остава един от най-ефективните ни инструменти за постигане на това“.

„Осигуряването на най-високо ниво на авиационна безопасност за европейците и всички други пътници, пътуващи до и в рамките на Европейския съюз, е в основата на политиката на Комисията за авиационна безопасност“, се съобщава на уебсайтът на Комисията.

Източник:  news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани