Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Military Watch: Единственият хиперзвуков дрон в света е построен от Китай

[post-views]
Military Watch: Единственият хиперзвуков дрон в света е построен от Китай

Развитието на хиперзвукова технология позволи на много страни да разработят и създадат хиперзвукови оръжия, но само Китай в момента успява да разработи и построи хиперзвуков самолет. Според Military Watch става дума за дрона WZ-8.

Китай обяви създаването на хиперзвуков безпилотен летателен апарат през 2019 г., демонстрирайки БЛА по време на военен парад, проведен в чест на 70-годишнината от образуването на държавата. Нови разузнавателни дронове са транспортирани на платформи, пише изданието.

Китай наскоро зае водеща позиция в развитието на технологиите и създава нови оръжия за Народноосвободителната армия на Китай (НОАК). Такава новост е новият разузнавателен дрон WZ-8, който, както казват в Китай, е способен да развива хиперзвукови скорости.

Характеристиките на дрона остават неизвестни, но ако се съди по наличната информация, WZ-8 е способен на скорост от 7-8 Маха, което е значително по-високо от ракетите въздух-въздух на въоръжение в САЩ и Западните държави, способни да го свалят. Американските военни се опасяват, че поради своята неуязвимост китайският дрон ще може спокойно да предава координатите на кораби и самолетоносачи, за да ги унищожи с наземни крилати и балистични ракети. В същото време китайският дрон може да достигне височина, на която зенитните системи на корабите не могат да го достигнат.

Разбира се, и други страни разработват хиперзвукови самолети, включително и пилотирани, като Русия с проекта за далечни прехващачи ПАК ДП (МиГ-41), но те изостават от Китай в своите разработки, твърди вестникът. Предимството на китайските специалисти в областта на създаването на хиперзвукови самолети им позволява да създадат определена технологична основа, която ще помогне, в бъдеще да се създават още по-бързи дронове и пилотирани бойни самолети, обобщава авторът на статията.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани