Информационен център на Министерство на oтбраната

Израел построи подземна стена по ивицата Газа

Израел построи подземна стена по ивицата Газа

Израел обяви завършването на оборудвана със сензори подземна стена от своята страна на ивицата Газа – контрамярка на действията на бойците на “Хамас”, които през 2014 г. използваха тунели, за да изненадат израелските войници, предаде Ройтерс.

Проектът бе обявен публично през 2016 г. Той включва и надземна ограда, морска бариера, радарни системи и помещения за управление и контрол.

“Бариерата, която е иновативен и технологично напреднал проект, лишава “Хамас” от една от възможностите ѝ за проникване. Тя поставя сензори и бетон между терористичната организация и жителите на южната част на Израел “, коментира израелският министър на отбраната Бени Ганц.

Бариерата включва стотици камери и радари и се простира на 65 километра. За изграждането ѝ са използвани 140 000 тона желязо и стомана. Морската бариера пък е оборудвана със средства за откриване на проследяване по море и дистанционно управлявана оръжейна система.

Израел и “Хамас” водиха няколко войни, откакто групировката взе контрола над ивицата Газа през 2007 г. За последно конфликтът ескалира през май.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top