Информационен център на Министерство на oтбраната

Четирима цивилни са убити при експлозия на мотоциклет бомба в Ирак

Четирима цивилни са убити при експлозия на мотоциклет бомба в Ирак


Най-малко четирима цивилни са убити и други четирима – ранени днес при експлозия на мотоциклет бомба близо до болница в центъра на Басра, голям град в Южен Ирак. Това съобщиха силите за сигурност на страната, предаде Франс прес.
От взрива се запалили и два автомобила наблизо. Все още никой не е поел отговорност за експлозията, станала на кръстовище, недалеч от местна болница и оживен пазар.
През последните години в Басра нямаше много подобни атаки. От седмици насам обаче кръвопролитни атентати, отговорност за които поема групировката “Ислямска държава”, се организират срещу кюрдски бойци в Северен Ирак.
На 9 декември 2017 г. Ирак провъзгласи победа над джихадистите. Днес обаче ИД “поддържа присъствие, до голяма степен нелегално, в Ирак и Сирия, и води съпротива, подхранвана от едната и от другата страна на границата между двете държави”, сочи доклад на ООН, публикуван в началото на 2021 г. Според документа, в двете страни организацията разполага с “общо 10 000 активни бойци”.
Последният мащабен атентат в Ирак, отговорност за който пое ИД, бе извършен през юли на пазар в шиитския квартал Садр в Багдад и уби около 30 души.

Източник: БТА

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top