Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерите на САЩ и Русия обсъждат Украйна във видеоконферентен разговор

[post-views]
Лидерите на САЩ и Русия обсъждат Украйна във видеоконферентен разговор

Западните сили призоваха Русия да намали напрежението с Украйна и твърдо застанаха зад суверенитета на Киев. Лидерите на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия се споразумяха да използват всички налични лостове, за да предотвратят всяка предполагаема агресия, предава Би Би Си.

Темата за Източна Украйна ще е водеща в предстоящата видеоконферентна среща между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин.

Много от западните правителства, включително и Киев виждат в поредното струпване на руски войски по границата с Украйна подготовка за нова военна авантюра на Москва, като тази през 2014г, когато беше анексиран Кримският полуостров.

Русия обаче твърди, че няма намерения на напада Украйна и продължава да обвинява Запада в провокативна реторика. Москва дори предложи да бъде приет нов европейски пакт за сигурност, с който да й даде правни гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток и няма да изпраща военни контингенти в страните по периферията на Руската федерация. Москва иска и гаранции, че Украйна няма да търси военно решение на кризата в Донбас, след като посочи, че Киев също струпва войски по границата си.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски при посещението си на фронта, по случай 30 – годишнината от създаването на украинските въоръжени сили, заяви, че армията е готова да спре всеки враг.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани