Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ден на литературата – започват панаир и два фестивала

[post-views]


Днешният 7 декември се превръща в своеобразен Ден на литературата. Започва 48-ия Софийски панаир на книгата, заедно с два фестивала – осми Софийски международен литературен фестивал и четвърти Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.

ПАНАИРИ, ПАНАИРИ…

Любимото на всички четящи хора и най-мащабно книжно събитие събира читатели, писатели, издатели, преводачи и илюстратори на цели 800 квадратни метра в НДК.
В шестте дни, между вторник (7 декември) и неделя (12 декември), при пълно спазване на противоепидемични мерки, Софийският панаир на книгата ще представи разнообразна културна програма, наситена с премиери на книги, срещи с автори и издатели.
„Да се организира и провежда Софиийски международен панаир на книгата по време на криза е не само смелост, но и голяма отговорност и изпитание на всичко научено до момента. Искам да кажа едно голямо „Благодаря!“ на всички участници в 48-ото издание на този мащабен форум, защото без тях нямаше как то да се случи“, казва Мая Атанасова, член на УС на организаторите от асоциацията „Българска книга“ (АБК).
Предвидени са над 40 събития, първото от които е днес – среща с писателката Теодора Димова. В следващите дни са предвидени срещи с Иво Сиромахов, Ирена Иванова, Алек Попов, Десислава Йорданова – Пурко, Деляна Манева, Нели Митева, Камелия Кучер, Добромир Банев, Йордан Евтимов, Кирил Нейков, Петър Чухов, Елена Алексиева, Георги Господинов, Захари Карабашлиев.
Ще има срещи и с Мадлен Алгафари, Мария Касимова-Моасе, Мария Николова и Васил Попов – най-новите автори на аудиосъдържание. Актьорите Богдана Трифонова, Йоанна Темелкова и Владимир Пенев ще четат свои истории.

ЗА ДЕЦАТА

Четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от АБК, тази година е под мотото „Отвъд буквите“. Ще мине онлайн и е абсолютно безплатно за всички желаещи да се включат.
Подготвени 20 онлайн събития с известни български и чуждестранни писатели. Те ще запознаят включилите се участници не само с творческия процес по издаването на една книга, но и ще покажат връзката на детската литература с другите изкуства и с живия живот.
„Заради ограниченията и тази година фестивалът е онлайн. Това е ограничаващо от гледна точка на липсата на жив контакт, но пък дава възможност на деца и възрастни от цялата страна да се включат в онлайн събитията. След фестивала ще качим записи в YouTube канала на фестивала, за да могат да се гледат и след приключването му. Целта ни е да достигнем до широк кръг от хора – деца, родители, учители, библиотекари и всички, ангажирани с подкрепа на детското четене“, казва Цвета Брестничка, директор на фестивала.
Фестивалът започва с кратък филм, който разказва за пътя на Илия Бешков към детската илюстрация и за неизличимата следа, която оставя в литературата за деца. Майстори на словото като Мария Донева, Петя Кокудева, Петя Александрова, Христина Петрова ще разкрият на децата любопитни тайни от творческия процес. Ще се състоят и много интересни срещи, посветени на приятелството, приключенията и дори разкриването на детективски загадки.
Музикалният педагог Петя Стефанова ще покаже как литературата се превръща в музика, а актьорите Симона Халачева, Юлиян Малинов и Росен Белов – как оживява в театъра. Невена Басарова ще проведе открит урок по добри маниери и ще запознае малчуганите с изкуството да създаваме добри отношения.
От интервютата с писателите Асен Сираков, Никоела Иванова, Йорданка Белева, Джина Дундова, Кристина Орсова и Емилия Зафираки малките читатели ще научат повече за вечните книги и пътищата на въображението. Специално за тийнейджърите писателят Марин Трошанов ще разчупи клишетата за детска литература. За родителите ще бъде много интересно и полезно да се запознаят с пиктограмите като път към четенето и да научат повече как можем да отгледаме читател.
Тази година Фестивалът може да се похвали и със сериозно международно участие – всички включили се в онлайн събитията ще могат да се срещнат с полската писателка Юстина Беднарек, сър Стийв Стивънсън, гръцкия писател Макис Цитас, писателя-пътешественик Хавиер Качо, италианския писател Даниеле Аристарко, Джеронимо Стилтън. Ще бъдат представени книги за деца, получили признание по света и вече достъпни и за българските деца.

ЗА МАЛКИ, ГОЛЕМИ И ОЩЕ-ГОЛЕМИ

Писатели от Великобритания, Хърватия и Румъния участват в събитията от Софийския международен литературен фестивал (7-12 декември).
Тазгодишното издание няма строг географски фокус, акцентът е върху актуални писателски гласове от Европа. Целта е да се проследят не просто тенденциите, които доминират в литературата на континента, но и да се видят въпросите, които авторите поставят, рефлексиите им върху света от вчера, днес и утре, опитите им за отстояване на изконните европейски ценности, тревогите, рецептите за справяне с кризите, разказват от АБК.
Няма да бъде подмината и темата с пандемията и екзистенциалните промени, които тя предизвика. И всичко това, с идеята, че именно литературата е тази, която подпомага диалога, разбирането, сговарянето на различията, допълват от АБК.
Сред утвърдените автори, които ще участват, са Дубравка Угрешич. Тя ще разкаже за романа си „Щефица Цвек в челюстите на живота“ (превод – Русанка Ляпова) и ще разсъждава върху болезнените теми от ежедневието, засегнати и в есетата й „Епохата на кожата“ (превод – Жела Георгиева).
Друго голямо име е Ана Бландиана – румънска поетеса, есеистка, журналистка и общественичка, считана за най-голямата поетеса в румънската литература на 20-и в. Тя е почетен президент на румънския ПЕН-клуб, президент на правозащитния фонд „Гражданска академия“, основател и директор на Мемориала на жертвите на комунизма. Член е на поетическата академия „Стефан Маларме“, на Европейската академия на поезията, на Световната академия на поезията. Най-новата й издадена книга на български е „Имитация на кошмар“ (превод – Румяна Станчева).
Фиона Сампсън, също световно име в поезията, е сред участниците във фестивала. Тя е автор на 29 книги с поезия, публицистика и критика. Публикувана е на 37 езика, носителка на много награди, нейни книги са били избор на „Гардиън“, „Дейли мейл“, „Сънди таймс“, „Обзървър“, „Таймс“. Повод за разговора по време на фестивала е стихосбирката й „Колсхил“ в превод на Цветанка Еленкова.
Предвидена е и среща с писателката на бестселъри Мюриел Барбери, както и с италианската писателка Елвира Семинара, която в разказите си успява да вплете всички важни теми от настоящето и да изостри чувствителността към различните. На български Семинара дебютира с „Разкази от фризьорския салон“ в превод на Дария Карапеткова.
Димитър Динев е сред писателите, които са с български произход, но пишат на други езици. Той е автор на нашумелия и преиздаден на български роман „Ангелски езици“. Автор е и на пиеси, публикува разкази, изявява се и като сценарист.
Сред интересните имена, повечето познати с една книга на български, са Ноеми Киш, Клаудиу Флориан, Кристина Гавран и Гаска Шиян, допълват от АБК.
Българските участници във фестивала са тези, издали книга през последната година – Георги Господинов, Алек Попов, Захари Карабашлиев, Александър Шурбанов, Рада Александрова, Аксиния Михайлова, Елена Алексиева, Цочо Бояджиев, Илко Димитров.

Източник: БТА

Най-ново

Виж още

Избрани