Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел построи подземна стена по ивицата Газа

[post-views]
Израел построи подземна стена по ивицата Газа

Израел обяви завършването на оборудвана със сензори подземна стена от своята страна на ивицата Газа – контрамярка на действията на бойците на „Хамас“, които през 2014 г. използваха тунели, за да изненадат израелските войници, предаде Ройтерс.

Проектът бе обявен публично през 2016 г. Той включва и надземна ограда, морска бариера, радарни системи и помещения за управление и контрол.

„Бариерата, която е иновативен и технологично напреднал проект, лишава „Хамас“ от една от възможностите ѝ за проникване. Тя поставя сензори и бетон между терористичната организация и жителите на южната част на Израел „, коментира израелският министър на отбраната Бени Ганц.

Бариерата включва стотици камери и радари и се простира на 65 километра. За изграждането ѝ са използвани 140 000 тона желязо и стомана. Морската бариера пък е оборудвана със средства за откриване на проследяване по море и дистанционно управлявана оръжейна система.

Израел и „Хамас“ водиха няколко войни, откакто групировката взе контрола над ивицата Газа през 2007 г. За последно конфликтът ескалира през май.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани